divendres, 24 d’agost del 2012

Església de les Saleses, Barcelona

La Immaculada

L'església i convent de les Saleses és un conjunt format per l'església i l'antic convent de les monges saleses de l'Orde de la Visitació, situat al passeig de Sant Joan de Barcelona, entre els carrers de València i d'Aragó. Va ser projectat per Joan Martorell i Montells. Les obres del convent s'iniciaren el 1877 i l'església fou edificada entre 1882 i 1885, corresponent a l'actual parròquia de San Francesc de Sales. L'antic convent va ser convertit l'any 1943 en un col·legi dels Germans Maristes.
El 23 d'octubre de 1874 es va establir per primer cop a Barcelona una fundació salesiana, ubicada en una torre de Gràcia. El 8 de juliol de 1876 les monges saleses compraren el terreny on el 28 de març de 1877 es col·locà la primera pedra del futur convent. L'any 1878 les saleses ja ocuparen el convent. La construcció de l'església va començar el 18 de maig de 1882, amb la primera pedra col·locada pel bisbe Urquinaona. El temple va ser consagrat el 26 d'abril de 1885, amb presència de Jaume Català i Albosa, bisbe de Barcelona Tomàs Costa, bisbe de Lleida, i Salvador Casañas i Pagès, bisbe d'Urgell.
L'any 1909, durant la setmana tràgica, l'església i el convent van ser malmesos. El juliol de 1936 l'església i el convent van ser incendiats, i es van desenterrar els cossos momificats d'algunes monges que foren sacrílegament exposats a la porta.
L'any 1942 el conjunt va ser adquirit pels Germans Maristes, que ordenaren la construcció de nous envans i convertiren el convent en un col·legi. De 1943 a 1960 es van fer obres importants a l'església, obrint murs entre les capelles laterals i fent un nou altar major. El 9 d'octubre de 1945 el bisbe Modrego hi va erigir canònicament una nova parròquia sota l'advocació de Francesc de Sales, que començà a funcionar el 16 de gener de 1949.
La importància històrica del conjunt rau en el fet de ser la més perfecta de les obres neogòtiques de Joan Martorell. Segons l'arquitecte Joan Bassegoda, en certes fases de l'obra es va comptar amb la participació d'Antoni Gaudí, el qual en aquella època era deixeble i ajudant de Joan Martorell.L'enteixinat central del sostre de l'església podria ser obra de Gaudí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada