dilluns, 6 d’agost del 2012

Sagrat Cor de Brusel·les (Bèlgica)



Familiarment anomenada com la Basílica de Koekelberg de Brussel·les, la Basílica del Sagrat Cor de Brussel·les és la germana petita de la de Paris.
i també dedicada a la devoció al Sagrat Cor de Jesús, adoptant, en comptes d'un estil romà-bizantí, l'estil "Art Deco".
S'estén a banda i banda dels municipis de Brussel·les i Koekelberg Ganshoren.
L'altiplà que domina Koekelberg de Brussel·les ja havia atret l'atenció de Leopold I, que hi havia proposat la construcció de la residència reial. Però va ser Leopold II, que va concebre el traçat d'una via solemne que donaria lloc a un panteó dels belgues, com ho testifiquen encara les Glòries de l'Avinguda Nacional i el Panteó adjacents al lloc. 
Després veu l'oportunitat de construir el seu panteó nacional a la Porta de Namur, Leopold II accepta que la cessió del terreny Koekelberg per la Companyia immobiliària de Bèlgica a l'Església Catòlica per a construir una església nacional, dedicada al Sagrat Cor de Jesús. L'acta de donació de terreny de 3'32 ha es firma davant notari 12 desembre 1902 i confirmat el 31 del mateix mes per un Reial Decret.
Els dissenyadors volen fer de la Basílica del Sagrat Cor, un lloc de peregrinació. En això són part d'una tradició cristiana reviscuda pel Papa Lleó XIII, que va veure al Sagrat Cor de Jesús com un símbol i una imatge clara de l'infinit amor que Ell ens condueix i ens impulsa a estimar un, els altres ... que va ser perpetuat pels seus successors fins al Concili Vaticà II. Aquesta funció específica era també per assegurar el finançament per a la seva construcció, un problema recurrent que s'aixecarà agudament a través d'ella i que explica, en part, la durada i el seu caràcter incomplet. Davant la negativa dels representants de la nació per a destinar un sol cèntim per aquesta despesa, Leopold II, com és habitual, cerca un comitè de suport format per rics mecenes. Els bisbes convidats, per la seva banda, els Oblats de Maria ubicat al turó de Montmartre, per construir una petita comunitat a Koekelberg per promoure el culte als sants, el que faran amb zel exemplar per alguns anys, incloent la publicació de revistes i l'organització periòdica de recaptació de fons. Un altre edifici serà construït amb funcions d'alberg a la cantonada de l'avinguda de Carles V i va obrir uns mesos abans de col·locar la primera pedra de la basílica, 12 d'octubre de 1905. Aquest elegant edifici eclèctic és ara part del Col·legi del Sagrat Cor de Ganshoren.

Per saber-ne més, clica'm


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada