dilluns, 6 d’agost del 2012

Sant Lázaro, Palència



L'Església de San Lázaro de Palència és un temple parroquial construït en diverses etapes evolutives a partir del segle XIV dins de l'art gòtic, encara que en temps recents ha estat profundament reformat. El seu major interès artístic resideix en el retaule major, realitzat en estil renaixentista plateresc, tot i que també trobem aquestes dues imatges de la mare de Déu.
La tradició adjudica l'erecció d'aquesta església en el 1076 en un immoble fundat pel Cid Campeador que funcionava com a hospital de pelegrins i leprosos, tal com recorda una inscripció sobre la porta. El llatzeret pertanyia al barri de la Pobla, extramurs de la ciutat. A principis del segle XVI, concretament a partir de 1508, l'església, que es trobava en un estat ruïnós, va ser gairebé enterament reconstruïda per don Sancho de Castella, senyor de Palència, qui va disposar la instal·lació allà del seu mausoleu familiar. Llavors, Sant Llàtzer va passar a mans de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i posteriorment va començar a fer cultes regular com a parròquia, funció que es perllonga fins al dia d'avui.
Un incendi i el posterior enfonsament de les voltes entre 1955 i 1959 van obligar a refer la part central de l'edifici, reconstrucció que va desvirtuar la línia gòtica primitiva. El 2006 l'església va ser sotmesa a un procés de neteja i recondicionament per al culte. El 2 de gener de 2008 es va commemorar el 500 aniversari de la fundació del temple per don Sancho de Castella.

Per saber més de Palència, clica'm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada