dimecres, 15 de juliol del 2015

Catedral de Bordeaux, France

 
Notre Dame de la Nef

Magdalena amb Maria

Mare de Déu 

Mare de Déu de la Bona Nova
Mare de Déu coronant la torre

Porta d'entrada

Visitació

Vitrall de Maria

Vitrall de la Sagrada Família

Vida de Jesús

Òbit de Josep
Fugida d'Egipte

Adoració

Rossasa

La Catedral Saint André (Sant Andreu) de Bordeus és una església catedral d'estil gòtic situada a la ciutat francesa de Bordeus. És un dels principals monuments i l'església més important de la ciutat de Bordeus. Des de 1998 forma part del Patrimoni de la Humanitat com a part del lloc Camins de Santiago de Compostela a França.
La Catedral té un origen romànic. Va ser construïda a la fi del segle XI i consagrada en 1096 pel Papa Urbà II. Va ser concebuda amb una planta de creu llatina i una nau única de 124 metres de longitud. Va ser concebuda per albergar quatre campanars, però finalment només es construirien dos amb les seves agulles. La construcció de les dues torres restants va ser abandonada. L'aspecte que pren la catedral per tant és bastant pesat i greu, a causa principalment als reforços amb els quals va haver de ser construïda, en estar situada sobre sòl d'aiguamolls.
El 1137 la catedral va ser escenari de les noces entre Leonor d'Aquitània i el futur rei Lluís VII de França.
De la construcció romànica original del segle XI no queden més que els murs interiors de la nau principal. La catedral va ser reconstruïda entre el segle XII i el segle XVI. L'actual nau, d'estil angeví, data del segle XII i va ser modificada al segle XIII. El deambulatori, construït cap a 1280 va ser unit a la nau cap a 1330. El cor i les capelles radiants van ser realitzades al segle XIV. És també en aquesta època, que van ser erigides les façanes dels braços del transsepte. La major part de l'obra estava finalitzada per a aquesta època. El campanar, les torres i les fletxes del transsepte van ser acabades al segle XV. Es va començar també a subministrar a l'edifici un centenar de boterells que van ser acabats al segle següent. A l'exterior, la impossibilitat d'establir un portal a la façana occidental, explica la seva austeritat. Com revenja, les façanes laterals al nivell del transepto van tenir un desenvolupament important. A la façana nord, la Porta Reial (Port Royale) realitzada cap a 1250 presenta en el seu timpà el Judici Final i el contrafort de Gramont marca l'inici del Renaixement a Bordeus.
La catedral està flanquejada per una torre del segle XV a l'est del presbiteri i separat de la resta de la catedral: el campanar o torre Pey Berland, que va ser ordenada construir per l'arquebisbe del mateix nom. És una torre de quadrangular amb els seus contraforts, una galeria exterior i una fletxa octogonal. En la seva cúspide es troba l'estàtua de la nostra-Senyora de Aquitània realitzada en 1862 i restaurada posteriorment.
Pàgina web oficial: clica













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada