diumenge, 1 de març del 2020

Capella d'en Marcús de Barcelona (Catalunya)

Imatge que és veu des 
de la placeta den Marcús



Reproducció de la Mare de Déu de la Guia
que es veu a l'entrada des del carrer


La capella de la Mare de Déu de la Guia és coneguda com capella d'en Marcús donat que la seva construcció, duta a terme entre 1166 i 1188, es deu al llegat del comerciant barceloní Bernat Marcús.Es va construir fora muralla i al costat d'un dels principals camins d'accés a Barcelona, a mitjans del segle XII  i en Bernat Marcús, que també havia donat terres al mateix indret,  va ajudar a fer un cementiri per a pobres (a l'actual placeta de Marcús), i posteriorment hi fundà un hospital.
És una petita capella romànica que es troba al barceloní barri de la Bòria. El lloc on està situada correspon a l'antiga Via Franca, l'antic camí romà que sortia de la ciutat cap a França. Tenia al seu costat un hospital i un hostal. Va ser seu de la "Confraria dels Correus a Cavall i a Peu" la primera organització postal que va existir a Europa.
És un edifici de planta rectangular cobert amb volta de canó. Tenia un absis que va ser suprimit el segle XVIII. Compta amb una cripta composta de tres petites naus. Exteriorment s'observa el parament fet amb carreus ben escairats i ornat amb arqueria cega de tipus llombard. El teulat, de pronunciat ràfec, l'espadanya i la finestra de la façana principal van ser refets durant el segle XIX, conjuntament amb l'interior, d'estil neoclàssic.Només en són visibles dues façanes, perquè les altres dues són adossades a les cases veïnes i s'han transformat en mitgeres, però les dues que es conserven estan decorades a la part superior amb frisos d'arquets sota el ràfec. Com bona part dels edificis antics de Barcelona, està construïda amb pedra de Montjuïc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada