dimarts, 6 d’agost del 2013

Santa Anna al carrer de les Ballesteries de Girona (Catalunya)

Santa Anna i Maria

Els Quatre Cantons és un d'aquells indrets que, sense ser ni el nom d'un carrer, ni plaça, ni avinguda, és conegut com punt de referència urbana. A la cruïlla del carrers de la Cort Reial, amb una part insospitada del carrer Bonaventura Carreras Peralta, de les Ballesteries, l'accés a la placeta del Correu Vell i de l'Argenteria, presenta un mosaic de pedra de Girona, de 1992, ferro i coure que fa referència al punt d'unió dels quatre rius gironins (Güell, Onyar, Galligants i Ter). Els autors del mosaic, Montse Bosch, Manel Bosch i Fernando Domínguez, en destaquen la "perfecta orientació cardinal del punt més baix de la ciutat vella i per tant, la més propera a l'aigua dels rius i del centre de la terra".
En el mateix indret, crida l'atenció un rètol comercial, en esgrafiat, que indica el lloc. També just a l'inici del carrer Ballesteries, una fornícula presenta una imatge de Santa Anna, que hi va ser col·locada l'any 1940, en substitució d'un grup escultòric del segle XVII que va desaparèixer durant la Guerra Civil.
L'origen de l'anterior imatge és molt remot; la notícia més antiga és del 29 de març de 1653, quan el bisbe de Girona, el Dr. Fra Gregori Percero va fer la concessió d'unes indulgències a tots els que saludessin amb una invocació la imatge de la Santa Verge que estava asseguda mostrant un llibre a la seva filla asseguda a la falda. Aquesta imatge va ser destruïda l'any 1936 i la Santa Anna actual va ser pagada per subscripció popular entre tots els veïns del barri, que tenen la santa per patrona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada