diumenge, 3 d’abril del 2016

Iglesia de San Nicolás (Valladolid)

Immaculada

Cor de Maria

Coronada
Congregación de la Santisima Trinidad y Nuestra Señora de la Soledad

Mare de Déu del Carme

Virgen del Prado (retaule major)

Mare de Déu de la Salut

Angustia

Va existir una primitiva església romànica de Sant Nicolau a l'entorn del Pont Major manada construir pel comte Pedro Ansúrez. En 1584 Juan de Nates i Pedro de Solórzano van dissenyar les traces del nou temple, la construcció es va demorar fins 1595. La nova església constava d'una sola nau, en forma de creu llatina, amb capelles als costats.
En 1591, mentre encara estava en obres l'església, es va fundar al costat d'ella el monestir de la Concepció per mediació del majordom de l'ajuntament de Valladolid Joan de la Moneda i la seva esposa Juana Sanz de Salcedo. El disseny d'aquest monestir va ser a càrrec de Diego de Praves i en ell es van establir "donzelles nobles sense dot per monges" que van ser encomanades a l'Ordre de San Jerónimo. Aquesta comunitat monàstica va començar a usar per als seus cultes l'església de Sant Nicolau.
Durant la Guerra de la Independència Espanyola l'església i el monestir es van veure desmantellats i les seves restes van ser condicionats en 1837 com fort militar. És en aquest moment quan la parròquia de Sant Nicolau es va traslladar al seu emplaçament actual a la plaça de la Trinitat, ocupant el temple que fins llavors pertanyia a l'Ordre dels Trinitaris Descalços.
La construcció del temple que avui dia porta l'advocació de Sant Nicolau s'havia iniciat ja en 1732 i en 1764 s'estava edificant al costat el convent dels trinitaris descalços. En aquest mateix any es trobava a Valladolid l'arquitecte de l'ordre, Josep de la Santíssima Trinitat, qui bé podria ser l'autor de la façana, façana que té una gran similitud amb la de l'església de Sant Joan Baptista de Hervás (Càceres) , antic Convent dels Trinitaris en la localitat. Del convent annex a la present església de Sant Nicolau amb prou feines es conserven unes dependències annexes a la nau de l'evangeli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada