diumenge, 27 d’agost del 2017

Cathédrale Saint-Vincent de Saint-Malo

Notre-Dame de la Grand'Porte



Notre-dame de Rocamadour


La catedral és una barreja d'estils romà i gòtic i està protegida com "monument històric". La catedral va ser construïda durant l'episcopat de Jean de Châtillon (1146-1163) en el lloc d'una església antiga fundada al segle VII i reconstruïda al segle IX. Diversos vestigis de l'edifici del segle XII de Châtillon segueixen sent avui part dels claustres, la nau i l'encreuament del creuer. El cor va ser construït al segle XIII i la torre va començar al segle XII, i es va acabar en 1422. El costat sud de la catedral i les tres capelles a l'àrea del cor daten del segle XV. Entre 1583 i 1607 es va reconstruir el costat nord de la catedral i es va eixamplar el transepto nord. Al segle XVIII es va construir la capella sud i la façana de la catedral va ser reconstruïda entre 1772 i 1773.
La catedral va ser la seu de l'antic bisbat de Saint Malo des de l'any 1146-1801, quan el Concordat de 1801 va abolir aquest bisbat i va dividir el seu territori entre els bisbats catòlics de Rennes, Sant-Brieuc i Vannes.

Notre-Dame de la Grand'Porte
Inicialment es col·loca per sobre de la Gran Porta, anomenada aleshores Nostra Senyora de la porta de parets intramurs Sant-Malo, que va ser substituïda per una còpia i l'original, després de la restauració es va instal·lar a la catedral de Sant-Malo 2003 per protegir-la de l'aire del mar i el clima.
L'estàtua data del segle XV o del segle XVII. Està feta en marbre i pintada. Es desconeix la seva procedència (Normandia, Touraine, Espanya, ...) però no es va tallar a Saint-Malo. Diverses llegendes i miracles se li atribueixen: alguns mariners diuen que la van trobar flotant a l'aigua i van tornar a Sant-Malo, un nen l'hauria vist el 1439 assenyalant cap al terra el que podria haver descobert un túnel a través del qual els anglesos van tractar d'entrar a la ciutat, també diuen que ella s'hauria aixecat i hauria detingut l'incendi a la localitat del 1.661, incendis en què es crema parcialment l'estàtua. Per això també passa a ser coneguda com "La nostra Senyora dels Miracles".
Durant la Revolució, l'estàtua serà restaurada decapitada alguns anys més tard. El 1842, una petició exigia que es mantingués per sobre del Grand'Porte.
El 13 d'agost de 1944, durant la batalla per l'alliberament de Saint-Malo, és enderrocada pels atacs d'un obús.

Notre-dame de Rocamadour
En el segon viatge de Jacques Cartier a Canadà en 1535-1536, les tripulacions, que pateixen una mortal epidèmia, van perdre 25 homes. Jacques Cartier i els seus companys van demanar ajuda a Notre-Dame de Rocamadour, i sembla que va intercedir. Es va instal·lar a la catedral una rèplica de l'estàtua medieval.
Imatges Anna S.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada