dilluns, 23 de juny del 2025

Basílica Virgen de la Peña (Graus)


A dalt de tot de la Penya del Morral s'assenta un dels llocs emblemàtics de Graus. La basílica de la Mare de Déu de la Penya ha observat des de la seva talaia la vida i la història de la vila.

Una primera capella romànica es va assentar al segle XIII, segons la tradició, a la concavitat de la roca on s'havia albirat uns resplendors després de la Reconquesta per part de Sancho Ramírez. 

Fins al segle XVI no adquireix l'aspecte actual, d'estil gòtic tardà, amb elements decoratius renaixentistes. El conjunt monumental consta a més de dos edificis més: la capella de Sant Joan de Laterà i el claustre .

El claustre és un magnífic mirador cap a la Vila i la vall on conflueixen l'Ésera i l'Isábena. Sobre la seva distintiva successió de columnes poligonals i helicoïdals se situa l'antiga hostatgeria,  que actualment acull el Museu d'Icones .

L'interior de la basílica, de planta rectangular, està compost per tres trams de voltes de creueria estrellada. 

(Imatge d'Anna SR)

dissabte, 21 de juny del 2025

Església de Sant Sever de Barcelona




L'església de Sant Sever es troba al carrer del mateix nom de Barcelona, molt a prop de la Catedral, i està catalogada com a bé cultural d'interès local. A diferència de la major part d'esglésies barcelonines, no va ser destruïda durant la Guerra Civil, i és per això que l'interior, un exemple del barroc català, s'ha conservat tan bé. Després d'anys tancada, va tornar a obrir, totalment restaurada, el febrer del 2025.

La comunitat de preveres de sant Sever es va crear el 1492 amb la butlla de fundació. Amb el pas dels segles, la comunitat va anar creixent, però no va disposar d'església pròpia fins que el 1691, els administradors Onofre Garau, Jaume Rialp, Llucià Marsal i Macià Armengol van aconseguir que el bisbe de Barcelona els atorgués una llicència per a edificar-la. L'emplaçament que es va triar va ser a la baixada de Santa Eulàlia, on hi havia tres cases que eren propietat de la mateixa comunitat.

Malgrat que hi va haver alguns problemes amb el capítol catedralici, que considerava que «la llicència [que] donà lo Rector de Sant Jaume als beneficiats de Sant Sever per fer la capella nova fou ab violència», finalment es va poder erigir el primer temple. L'arquitecte va ser Pau Termes, i entre els artistes que hi van intervenir hi havia Ramon Pinós, que era daurador i pintor, i Pasqual Bailon Savall, de qui Antoni Viladomat en va ser deixeble. Amb tot, la comunitat no va satisfer les seves necessitats amb aquesta església, i el 1698 van aprovar que se'n construís una de nova. Aquesta vegada, l'arquitecte va ser Jaume Arnaudies, que més tard va ser substituït per Joan Fiter.

Les obres van iniciar-se el 1699, i el 1700 la façana ja s'havia enllestit. De fet, la construcció anava tan ràpida que l'1 de gener del 1702 ja es va beneir l'església.
(imatges Quim SR)