dilluns, 4 de novembre del 2013

Santa Maria de los Reyes, Laguardia (La Rioja)

Mare de Déu del pòrtic

 Detall Mare de Déu del pòrtic

Coronació de Maria, al pòrtic

detall de la coronació de Maria, al pòrtic

Ascensió de Maria, al pòrtic

Dormició de Maria, al pòrtic

Anunciació i visitació de Maria, al pòrtic

Adoració dels mags
  
Ascensió retaule barroc altar major

Mare de Déu del Carme

Mare de Déu dels Dolors


Pessebre

Immaculada

La seva construcció , en pedra tallada , correspon a finals del segle XIV , encara que la seva policromia és del segle XVII. Realitzada en pedra , està formada per un arc gòtic molt apuntat que forma 5 arquivoltes , totes elles ricament decorades. Destaca el seu pòrtic
Pòrtic Santa Maria dels Reis
En aquesta decoració alternen les figures humanes ( verges , profetes , màrtirs , reis i àngels ) amb motius vegetals. La primera arquivolta està decorada amb àngels que toquen instruments musicals a manera d'acompanyament de les escenes que componen el timpà , principalment l'última escena, justament sota la clau de l'arc. La següent està composta per motius vegetals que s'entrellacen entre ells i dóna pas a la tercera composta per verges i sants . La quarta és també de caràcter vegetal i la que tanca la portada està composta per profetes i reis .
Totes les figures es troben dempeus i cobertes per un bell dosseret que al seu torn serveix de suport a la figura que es troba damunt d'ella . Els dosserets estan decorats amb fins gablets i decoració calada .
Els brancals que cauen en vessa estan ocupades per sis apòstols les imatges una mica més grans que la mida natural, són d'una talla molt delicada i perfecta com si d'una estilització espiritual es tractés .
La postura que presenten és frontal encara que alguns decanten lleugerament el cap en afany d'adquirir posicions més naturals. Les túniques que cobreixen els cossos tenen uns plegats molt naturals i aquesta naturalitat s'acreix pels trets físics dels seus rostres , barbats gairebé tots ells d'una forma real , mentre que els pentinats s'adapten perfectament .
Porten tots a les mans un llibre i objecte que és propi i els distingeix dels altres ( Sant Pere amb les claus , Santiago amb el bordó i la venera , etc) .
Totes les imatges es troben de peu sobre un pedestal poligonal ricament decorat amb gablets florejats i talles d'animals, monstres,... La part superior està coberta amb un dosseret de mida bastant gran i ricament decorat a imatge i semblança de les que tenen les figures descrites en les arquivoltes.
Presidint els dotze apòstols i situat al mainell de la doble portada que dóna accés al temple, es troba la imatge de la Verge dels Reis. És una escultura que se situa sobre un elevat pedestal des d'on pot presidir tota l'escena de la portada .
La imatge de fina talla i molt ben executada de peu, sostenint al braç esquerre la figura del Nen i movent lleugerament el cap cap a ell, en un intent de crear una escena maternal, en la qual Mare i Fill estan conversant normalment. La figura de la Verge crea una petita contorsió, a sobre de la cintura per tal de poder contrarestar el pes del Nen i d'aquesta manera la figura apareix equilibrada i compensada .
Als seus costats s'obre una doble porta tancada amb arcs trilobulats escarsers, decorats a la eixutes i calats entre els lòbuls. Aquests arcs serveixen de base al timpà que tanca la portada i completa el conjunt .
El timpà està dividit en tres faixes horitzontals ricament decorats amb relleus continus que representen escenes relacionades amb la vida de Jesús i de la Mare de Déu: Anunciació, Visitació, Adoració de la Mags, Dormició de la Verge,...
La rematada final el compon la Coronació de la Verge, escena única que compon la faixa superior del timpà .
Cal destacar la policromia que cobreix les imatges de la portada i que es troba en estat òptim de conservació , a causa que ha estat protegida de les inclemències del temps . La policromia va ser aplicada amb posterioritat a la realització de la portada, sent aquesta realitzada entre 1696 i 1700.
La volta que cobreix aquesta capella data del segle XVI tenint volta estrellada .
(Mes informació visita el web)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada