dilluns, 4 de novembre del 2013

Santuari de la "Virgen de la antigua", País Basc

Imatge dalt de la muntanya visible des de tota la vall

La fundació de l'església de Santa Maria l'Antiga d'Orduña està vinculada a la llegenda de la troballa miraculosa d'una imatge de la Verge, que un pastor que conduïa els seus ramats al peu de la muntanya Txarlazo trobar enredada entre les branques d'una morera .
Hi ha notícies històriques molt primerenques , de començaments del segle X, que testifiquen l'existència d'un monestir dedicat a Santa Maria situat als peus de la penya d'Orduña , i ja al segle XIII aquella església era anomenada "La Vella", o " l'Antiga ", per contraposició a la nova parròquia dedicada a la Mare de Déu en el casc de la ciutat , fundada el 1229 .
L'església està situada en un replà assolellat a mitja vessant , al començament de les rampes d'ascens als contraforts rocosos de l'altiplà, a dos quilòmetres de la ribera, i per tant distanciada de la població i del trànsit d'homes i mercaderies que durant segles ha recorregut la conca superior del riu Nervión. Aquest allunyament va provocar que el temple primitiu fos degradat a la simple condició d'ermita i conegués llargs períodes de decadència .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada