dimecres, 16 de novembre del 2016

Hospital reial de Xàtiva


L'hospital es pot datar al segle XIII, quan Jaume I després de la reconquesta de la ciutat va fundar un hospital (1250). Ja al segle XV es té notícies de la necessitat de construir un altre hospital davant la insuficient capacitat de l'existent, ampliant mitjançant l'adquisició d'habitatges confrontants, ocupant tota l'illa, i a l'elevació d'un hospital de nova planta, la construcció es va allargar durant el segle XVI. Al segle XVIII, a 1707, amb l'incendi de la ciutat, va ser necessària la seua reforma interior, es van aprofitar aquestes reformes per decorar les seues sales a finals del mateix segle amb suports de taulellets de la Reial Fàbrica de València, adquirida feia poc pel xativí d'origen francès, Marc Antoni Disdier.
El conjunt està estructurat al voltant d'un pati interior però l'element que l'identifica, és la façana principal, organitzada en dos estils completament diferents, que evidencien les fases constructives, fusió de l'última arquitectura gòtica i els primers assajos renaixentistes. Presenta planta trapezoïdal. A la part inferior dreta hi ha l'accés a la capella gòtica, composta per una portada adovellada i un timpà de mig punt sobre el qual es desenvolupa un arc conopial que en la seva última imposta està decorada per figures d'àngels músics que acompanyen la mare de Déu i al nen situats en una fornícula superior.
A la part superior de la façana es desenvolupa una lògia correguda d'arcs de mig punt amb un ràfec en sortint. La resta de la façana és d'estil renaixentista. La porta central a manera d'arc triomfal romà, emmarcat per fornícules. Al centre la portada i sobre ella seguint l'eix de simetria s'obren tres finestrals. Un quart finestral se situa a la part esquerra lleugerament més separat dels altres la qual cosa dóna un gran equilibri visual al conjunt de la façana. L'interior és d'una sola nau de planta quadrada amb coberta de volta estavellada de tercelets amb les claus policromades que se sustenta en mènsules també policromades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada