L'any 1927, existia ja un expedient i llicència per a la construcció del futur temple del Pilar a Barcelona. El 1932, es detalla el projecte del temple el resultat no hauria de diferir en molt de la Basílica del Pilar de Saragossa. El 12 d'Octubre d'aquest mateix any, en un solar del carrer Casanova adquirit per a aquesta finalitat, és col·locada i beneïda pel Bisbe Irurita la primera pedra, la qual, segons consta, va ser extreta del temple del Pilar de Saragossa. El projecte va ser obra de l'Arquitecte Don Antonio Fisas Planas. En aquest projecte, s'aprecien bé les aspiracions dels seus impulsors, els 90.000 aragonesos que ja llavors vivien a Barcelona i del qual va ser nomenat Ecònom Don salvador Samaranch.
Com a conseqüència de la guerra civil, el projecte queda paralitzat fins a l'any 1939, en què Don Salvador Samaranch, com Ecònom de la Parròquia i gran defensor d'aquest projecte, demana permís al Bisbe perquè el dia 12 d'Octubre pugui sortir una processó en honor de la Verge del Pilar, amb recorregut per tots els carrers adjacents al solar a on seria construïda l'església. La processó va ser multitudinària, amb la participació de Cavallers i Dames d'honor de la Verge, que ja s'havien organitzat. També es celebraven la benedicció i processó de Rams.
Al 1940 s'inicien de nou les obres, estant presents el Dr. Modrego, llavors comissari general Apostòlic i l'Ecònom D. Salvador Samaranch, que col·loquen la pedra per a la nova construcció. El 19 de desembre de 1941 es va sol·licita poder nomenar una junta per a seguiment de les obres així com per a l'administració dels diners, permís que va ser concedit el 29 del mateix mes i any. Les obres continuaven amb gran dificultat econòmica, i és per això que el 12 de Febrer de 1943, l'Ecònom de la Parròquia, demana al nomenat ja bisbe de Barcelona Dr. Modrego, cursi instància a l'Arquebisbe de Toledo Reverendíssim senyor Enrique Pla i Daniel a tal que se sol·liciti ajuda estatal per a la nova construcció, ajuda que va ser denegada per ser qualificada com a obra nova.
A l'octubre de 1945, estant la cripta en construcció es fa ja un programa de festes en honor de la Mare de Déu del Pilar que diu: El dia 11 a les 7,30 solemnes vespres i a les 10 de la nit salutació popular de la Rondalla Aragonesa. El dia 12 a les 8 del matí missa de comunió i a les 10 missa solemne cantada, amb l'assistència d'autoritats i sermó a càrrec del reverend Jaume Garreta. A les 4,30 de la tarda processó pels carrers de la feligresia i a les 7 comença la novena que continuarà cada dia a la mateixa hora. Les festes s'animaven cantant i ballant jotes així com sardanes.
Les obres segueixen, i en el mes d'Octubre de 1947 es programen i celebren les festes un any més. El dia 11 les vespres i la missa solemne el dia del Pilar a les 12 hores, a la cripta del nou temple, enguany cantada per la rondalla del Centre Aragonès. Els assistents vestits amb el vestit regional d'Aragó per l'ofrena de flors a la Mare de Déu. A les 5 de la tarda processó pels carrers del voltant, finalitzant amb el ball de jotes.
Tot i les ajudes dels fidels i de les moltes aportacions que es rebien la basílica no es va acabar erigint, potser perquè el cost era massa elevat segons el pretès projecte, o bé per alguna altra raó que es desconeix. Només es va acabar la cripta que conserva les dimensions adaptades al gran temple que es pensava edificar. A sobre de la cripta es va optar per construir, a poc a poc, una escola amb les donacions i aportació dels feligresos de la parròquia. El 2 d'Octubre de 1966 es va obrir, amb gran il·lusió, l'escola "IPSE" escola destinada a famílies senzilles i necessitades i que des del principi desenvolupa activitats de tota mena, educatives, esportives i socials.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada