dissabte, 29 de desembre de 2012

Església de l'Hospital de de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona (Catalunya)


Mare de Déu a l'altar major

Mare de Déu del Pilar

L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és un conjunt modernista situat a Barcelona i que fou projectat per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Va ser construït entre 1902 i 1930 en dues fases: la primera, duta a terme per ell mateix entre 1902 i 1913, consta de tretze edificis modernistes; la segona, realitzada pel seu fill Pere Domènech i Roura a partir de 1920, compta d'uns altres sis edificis d'un modernisme moderat, així com d'altres construccions posteriors. Tot i no haver-se desenvolupat íntegrament tot el projecte original la seva notorietat ha estat reconeguda amb diversos premis i amb el nomenament com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1997.
Edificat com a un centre hospitalari modern i innovador, al cap de cent anys ha deixat de complir amb aquestes funcions i, actualment, s'està restaurant per tal d'allotjar centres vinculats amb la secretaria general de la Unió per la Mediterrània, ubicada a Barcelona. Les seves funcions hospitalàries han estat traslladades a un nou hospital dins del mateix perímetre del recinte en sintonia amb les necessitats del segle XXI.
Construït amb els materials i la decoració pròpia d'un modernisme amb inspiració neogòtica, destaca la profusió de ceràmica, amb funcions profilàctiques i decoratives, maó vist i escultures que incorporen una ampla iconografia on es mostra la visió religiosa i historicista del seu autor.
Per la gran quantitat d'edificis, la seva riquesa ornamental i el seu nivell de conservació, l'Hospital de Sant Pau és el conjunt més gran de l'arquitectura modernista catalana.
Quatre pavellons, avui en reconstrucció, estan dedicats a la Mare de Déu: La Puríssima;  Mare de Déu del Carme; Mare de Déu de la Mercè; i Mare de Déu de Montserrat. Són els quatre primers pavellons del costat ponent després d'accedir al recinte, són pavellons bessons, llevat de les transformacions i ampliacions sofertes posteriorment.
A l'Església del recinte sols hi podem veure aquestes dues imatges de la Mare de Déu, que evidentment no són de l'època. El temple és recomanable de visitar i entre les moltes coses a destacar el dos grans púlpits d'alabastre.
Per més informació visita la pàgina web oficial de l'hospital: clica'm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada