diumenge, 23 de juny del 2013

Font de la Mare de Déu de la Guia, Alp (Catalunya)


La font de la Mare de Déu de la Guia està situada al nucli del casc antic d'Alp a la plaça de la font. Conjunt arquitectònic on hi trobarem a més a més de la font, una imatge de la mare de Déu de la Guia i un safareig públic que antigament a més d'ésser a on s'hi anava a recollir aigua diàriament s'hi rentava la roba. Conjuntament hi ha un abeurador d'animals.
Explica una llegenda canària que la primitiva imatge de la Verge de Guia va aparèixer surant dins d'un calaix en el litoral costaner de del nord de l'illa de Gran Canària. Per tan troballa miraculosa es va intentar portar-la a la capital de Gran Canària, cosa que va resultar pràcticament impossible en el qual s'explica que, en arribar el carregament de la imatge mariana al límit confrontant municipal, la càrrega de les cobles es feia cada vegada més pesada i a la seva vegada disminuïa la càrrega un cop tornava al nucli de la Vila. Tal acte miraculós es va atribuir al desig de la imatge per quedar-se a la vila.
La primitiva imatge va ser substituïda al segle XVI, per la qual actualment presideix el Temple Marià. Aquesta es venerava a l'antiga ermita de Guia, propietat de la família dels Riberoles, els quals havien portat la imatge des de Gènova per la seva devoció particular. Al segle XVII, es va decidir donar-la a la parròquia amb motiu de substituir la primitiva i petita talla.
La família Rivarol.
Els Rivaroles, segons dades històriques, ja havien intervingut en la conquesta de Lanzarote i Fuerteventura, facilitant diners a donya Inés Peraza i el seu marit. Eren homes de confiança de Cristòfor Colom, que van fer els seus serveis com banquers a l'Almirall i que, com tots els jueus, van arribar a l'illa després de la seva conquesta. Aviat es van convertir en amos de gairebé la meitat de l'illa, fins a l'extrem que els Reis Catòlics van haver de prohibir que ningú tingués terrenys per valor de més de dos-cents mil maravedís.
Els Rivaroles, igual que totes les famílies benestants que venien a terres que havien estat paganes, portaven amb si una imatge de la Verge, sota l'advocació de Nostra Senyora de la Candela, que era la més venerada a les illes en arribar aquesta família a Gran Canària i que posteriorment van donar a la parròquia, possiblement en 1606.

(foto feta per Anna Salvà)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada