Mare de Déu del Roser
Immaculada
Mare de Déu del Carme
Mare de Déu de Fàtima
La Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià és molt antiga.
El primer testimoni escrit on apareix el nom de Sarrià (Sirriano) és de l'any 987. Es tracta d'un testament sacramental d'un tal Muç, que tenia una peça de terra a Sarrià, al costat de Sant Vicenç. Cal recordar que l'any 975 Almansor va fer una gran ràtzia per Catalunya i els testimonis escrits anteriors es van perdre o es van cremar. Així, doncs, Sant Vicenç de Sarrià és parròquia mil·lenària. Ho vàrem celebrar tot al llarg de 1987, amb actes diversos.
Sarrià com a enclavament era una de les moltes torres de guaita i de defensa que hi havia pel Barcelonès. Era lloc de pas per anar de Barcelona al Llobregat (Santa Creu d'Olorde, Molins e Rei).
Ens impressiona que al poble de Sarrià, en el mateix lloc on ara s'alça el temple neoclàssic, hi hagués una església romànica, que ja existia al segle X i es va consagrar l'any 1147. Més endavant aquesta petita església romànica dóna lloc a una edificació més gran, d'estil gòtic; som a mitjan segle XIV i el monestir de Pedralbes té jurisdicció sobre l'església i el poble de Sarrià.
A l'inici del segle XV l'església ja estava construïda. Aquesta església, per ornar-la interiorment, els sarrianencs varen contractar Jaume Huguet per fer un retaule de Sant Vicenç per a l'altar major. Ha passat molt de temps, però se'n conserven diverses taules que, com a dipòsit de la comunitat parroquial, es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).
Al final del segle XVIII els sarrianencs, amb el seu rector al capdavant, convingueren edificar un nou temple i, una vegada demanat el permís, varen procedir a l'execució de l'obra segons el pla , pressupost i condicions de l'arquitecte Mas. La consagració del nou temple va tenir lloc el 1789. És d'estil neoclàssic. La façana, de gran simplicitat, presenta al dintell de la porta central l'escut amb la petxina i una fornícula que allotja la imatge del sant patró. A l'interior d'aquest nou temple es va col·locar a l'altar major un retaule barroc, fet exprés per l'artista Nicolau Travé. El foc de l'any 1936 el consumí.
Més informació clica'm
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada