dimecres, 27 de maig del 2015

Cor de Maria, Barcelona


Cor de Maria

Façana de l'església

Mare de Déu de Montserrat
Sagrada Família
Ascenció

 Presidint l'església

L'església de l'Immaculat Cor de Maria és un santuari i temple construït pels claretians entre 1904 i 1913
La primera pedra va ser col·locada el 7 d'abril de 1904, coincidint amb el 50è aniversari de la creació del dogma de la Immaculada Concepció de Maria. El promotor va ser el claretià Joan Melé i la construcció va ser encarregada a l'arquitecte Joan Martorell i Montells, que va morir el 1906 abans de poder veure finalitzada l'obra, passant el relleu al seu fill. Durant la Setmana Tràgica de 1909 l'església va ser cremada quan encara no havia estat completada. La construcció va continuar i el temple va ser inaugurat el 1913, servint com a capella dels claretians, que residien al costat de l'edifici i que tenien el Col·legi Claret adjacent.
L'any 1936 el temple va sofrir danys a causa de la Guerra Civil Espanyola, i fou usat com a taller de reparació de vehicles i magatzem. En l'actualitat encara es poden veure a la façana els danys causats per una canonada i trets de bala, que en record històric no s'han volgut restaurar. Després de la guerra l'església es va reconstruir i el 1940 va ser consagrada.
El 1972 el santuari va passar a ser parròquia, que pertany a l'arxiprestat de la Sagrada Família.
Les restes de Jaume Clotet i Fabrés (1822—1898), cofundador dels claretians, van ser traslladades l'any 1960 des del cementiri del Poblenou cap aquest temple, coincidint amb els actes commemoratius del centenari d'aquesta orde religiosa.
El temple, projectat per Joan Martorell i Montells, és d'estil neobizantí amb alguns elements d'estil gòtic, a diferència d'altres construccions més purament neogòtiques d'aquesta època. També inclou alguns elements neomudèjars. Una imatge del Cor de Maria, obra de l'escultor Rius, presideix l'església.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada