Mare de Déu de la Bonanova
Mare de Déu del Claustre
Mare de Déu de la Consolació
Sagrada Família
Mare de Déu del Carme
Mare de Déu de Monserrat (altar major)
Mare de Déu acollint
Mare de Déu del Roser
Mare de Déu del Perú
La Macarena
Mare de Déu de Copacabana i de la Caritat
Capella de la Immaculada amb diferents imatges de Maria
Mare de Déu de Montserrat
(just abans d'entrar a la dreta)
L'Església de Sant Agustí Nou és un temple d'estil neoclàssic edificat entre 1728 i 1750, situat a la plaça de Sant Agustí, al carrer Hospital del barri del Raval de Barcelona. En l'indret hi ha restes de l'antic convent homònim.
Una mica d'història:
Després del setge de Barcelona de 1713-1714, i davant la construcció de la Fortalesa de la Ciutadella, els frares agustins es van veure obligats a abandonar el Convent de Sant Agustí Vell, situat al barri de la Ribera.Es varen traslladar al carrer Hospital, al barri del Raval, on el 1727 van prendre possessió del nou indret i el 1728 iniciaren les obres del nou convent, projectat per Pere Bertran, i de l'església de Sant Agustí Nou, malgrat l'oposició d'altres ordes ja establertes allí.El nou convent es va inaugurar el 1750. La façana de l'església va quedar inacabada. El conjunt tenia dos claustres. L'actual plaça de Sant Agustí era un pati davanter de l'església i formava part del convent. La tanca es va suprimir el 1855.
El 1808, durant l'ocupació francesa, l'edifici va servir de caserna, amb soldats i monjos compartint l'espai.L'any 1813 va quedar sense religiosos. El 1814 els soldats van marxar i els frares iniciaren les obres de restauració, però van patir acusacions d'haver col·laborat amb els ocupants. L'any 1835 es va incendiar juntament amb altres convents de Barcelona. Degut a la desamortització de 1835 els edificis del convent i el claustre van desaparèixer, i només hi quedà en peu l'església de Sant Agustí Nou, que passà a ser una parròquia, funció que manté en l'actualitat. En l'espai de la biblioteca del convent s'hi edificà el Teatre Odeon, que va funcionar de 1850 a 1887. En els terrenys del convent també s'hi va ubicar l'empresa Tous, Ascacíbar y Compañía (1841) de Nicolau Tous i Soler, i el Teatre Romea l'any 1863.
L'any 1936, a l'inici de la guerra civil espanyola, l'església fou incendiada i saquejada. Fou ocupada pel sindicat d'Arts Gràfiques. L'any 1971 l'edifici va acollir la fundació de l'Assemblea de Catalunya.L'any 2011 s'hi va celebrar un acte commemorant els 40 anys d'aquesta assemblea. Al temple s'hi venera una imatge de Sant Ponç, que originàriament estava a la capella de l'Hospital de la Santa Creu. També és tradicional la veneració de Santa Rita el 22 de maig.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada