dilluns, 2 d’abril del 2018

Santuari d'Arantzazu (Euskadi)

ArantzazuEl nom del santuari, del lloc i de la Verge està relacionat amb la llegenda de la seva aparició. En si, la paraula Arantzazu es compon de "arantza" que es tradueix com "arç"  i el sufix "zu" que indica "abundància" per el que ve a significar "abundància d'arços" i fa referència a l'existència d'abundants arbustos espinosos al lloc. 
Esteban de Garibay, en el seu Compendio historial de las Chrónicas y universal historia de todos los Reynos d'España (1571), diu que la Verge es va aparèixer a una donzella anomenada Maria de Datuxtegui. En el mateix llibre, però, dóna una altra versió, que és la més coneguda. Garibay diu que va recollir aquesta història de boca d'un testimoni que hauria conegut a un pastor anomenat Rodrigo de Balzategui. Aquest home havia dit que havia descobert la petita imatge de la Verge amb el nen en braços, amagada entre una mata d'arços, al costat d'un esquellot. En veure-ho hauria exclamat: ¿Arantzan zu?!, Que vol dir "¿en els arços, tu ?!". 
Aquesta llegenda torna a aparèixer en la primera història del santuari escrita pel franciscà Gaspar de Gamarra vint anys després (en 1648): 
Llámasse Aránzazu en buen lenguaje cántabro-bascongado y como la ethimología de haverse hallado esta santa imagen en un espino, que en esta lengua se llama Aranza y se le añade la dicción zu, y es a mi ver lo que sucedió en el misterioso hallazgo de esta soberana margarita que, lleno de admiraciones el pastor, viendo una imagen tan hermosa y resplandeciente de María Santíssima que hacía trono de un espino, la dijo con afectos del corazón: Arantzan zu?, que es como si dixera en lengua castellana: Vos, Señora, siendo Reyna de los Angeles, Madre de Dios, abogada de pecadores, refugio de afligidos, y a quien se deven tantas veneraciones y adoraciones, cuando merecíais estar como estáis en los cielos en throno de Seraphines, mucho más costoso y vistoso que el que hizo Salomón para su descanso. Vos, Señora, en un espino?
L'historiador Pare Lizarralde, que va dissenyar l'escut del santuari, es va basar per a això en la llegenda i dissenyar un arç del qual brolla una estrella que amb la seva llum espanta al drac, manant a l'abisme. A la sanefa es llegeix "Arantzan zu".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada