dissabte, 18 d’octubre del 2014

Catedral de Santa Maria la Reial de l'Almudena


Mare de Déu de l'Almudena

Mare de Déu de Lujan

Vitrall de Pentacosta

La miraculosa

La Puríssima

Mare de Déu del roser

Patrona de Bolívia, Mare de Déu de les Creus

Maria i Santa Teresa Sacosta 
  
Vitrall de Maria

Nostra Senyora de la Mística
  
Sagrada Família
  
Una de les portes

Quan la capital d'Espanya es va traslladar de Toledo a Madrid el 1561, la seu de l'Església a Espanya es va mantenir a Toledo; així la nova capital - alguna cosa inusual per a un país catòlic - no tenia cap catedral. Es van discutir plans ja en el segle XVI per construir una catedral a Madrid dedicada a la Verge d'Almudena, però la construcció no va començar fins a 1879.
La catedral sembla haver estat construïda en el lloc d'una mesquita medieval que va ser destruïda en 1085, quan Alfons VI va conquistar Madrid
L'interior d'estil neogòtic és singularment modern, amb capelles i estàtues d'artistes contemporanis, en estils heterogenis, des de ressorgiments històrics fins a decoració «pop-art»
Santa Maria de l'Almudena (o Santa María de la Almudena, en castellà), és una advocació de la Mare de Déu. També anomenada en castellà Virgen de la Almudena. És la patrona de Madrid (capital d'Espanya), i el seu nom prové de l'àrab Al Mudayna (la ciutadella).
Existeixen diverses tradicions sobre l'origen del nom i la imatge. La primera conta que al 712, abans de la presa de Madrid pels musulmans, els habitants de la vila tapiaren una imatge de la Mare de Déu a les murades per a protegir-la. Amb la reconquesta al segle XI pel rei Alfons VI de Castella, es proposaren trobar la imatge oculta. Després de dies de pregàries, quan una processó passava per la Cuesta de la Vega, el fragment de muralla on es trobava es va obrir, mostrant la imatge de la verge intacta. Aquesta llegenda és impossible, perquè la vila de Madrid i les seues muralles, va ser fundada al segle IX per l'emir cordovés Muhammad I.
Pareix més que probable que l'origen de la talla sigui la Baixa Edat Mitjana, durant la repoblació cristiana de Madrid, per a ser col·locada a l'altar de l'antiga mesquita major, ara reconvertida en església major. Probablement, per a diferencir-la d'altres esglésies que anaren sorgint als arrabals, es coneixeria al temple com Santa Maria de l'Almudaina o Almudena, és a dir de la ciutadella, per estar tancada al primer perímetre emmurallat d'origen musulmà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada