dimarts, 17 de maig del 2016

Parròquia de Santa Maria de Caldes de Montbui

Façana

Asociación de hijas de maria 


Mare de Déu de les Neus

Mare de Déu de Montserrat

Altar major

Altar major


Mare de Déu de Quinche

Immaculada


Mare de Déu del Dolor

Santa Maria de Caldes de Montbui és l'església parroquial de Caldes de Montbui, del terme municipal del mateix nom, al Vallès Oriental. És al centre del nucli urbà de Caldes de Montbui, a l'extrem meridional del centre històric, just al lloc on hi hagué el Portal de Barcelona. Davant de la porta principal del temple s'obre la plaça de l'Església, en el costat nord el carrer de Roma i la plaça de l'Om, i en el costat de llevant comença el carrer de Font i Boet. Pel costat de ponent i sud-est, l'església dóna a una placeta damunt de la timba de la riera de Caldes.
L'actual església de Santa Maria de Caldes de Montbui ocupa el lloc on, fins al final de l'edat mitjana hi hagué el Palau Reial. L'església antiga ocupava l'espai immediat al temple actual, on ara hi ha unes cases i l'antiga fàbrica de pastes Santmartí. Algunes restes d'aquesta antiga església romanen a dins d'aquelles cases, com un arc de la nau principal i un pou medieval, a més de la façana de l'antiga rectoria.
Fou al segle XVI que s'aprofitaren algunes parets mestres del palau reial, que estava en mal estat, per bastir l'església actual, juntament amb la casa de la comunitat de preveres, que arribà a hostatjar fins a quasi una vintena de capellans, actual rectoria.
A finals del segle XVII fou construïda la notable portalada barroca del temple parroquial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada