diumenge, 8 de desembre del 2019

Església de Sant Vicenç d'Espinelves



L'església de Sant Vicenç és un edifici de dues naus, cadascuna d'elles amb un absis semicircular i cobertes amb una volta de canó, amb una capella lateral, que hi fou afegida més tardanament. El campanar de torre disposa de tres pisos. Les arcuacions cegues dels dos pisos inferiors del campanar, acaben amb caps esculpits i un fris de dents de serra que evidencien que es tracta d'una obra de mitjans o finals del segle XII. Josep Puig i Cadafalch comprar aquest element amb el de Coaner, Sant Andreu de Llanars i Sant Jaume de Viladrover.
Església advocada a Sant Vicenç. El terme i la parròquia són esmentats a la documentació de Sant Llorenç del Munt des del 943.
Gràcies a les reformes iniciades per la Diputació de Girona l'any 1965 i represes el 1972, ha quedat aclarida l'estructura de l'església i les successives reformes que s'exposen a continuació.
Al segle XI es va construir la nau principal, iniciada per la capçalera. A l'acta de consagració del 1187 se'ns dóna notícia de la construcció d'una nova nau, absis i campanar, dedicada a l'Apòstol Sant Jaume, realitzada a finals del segle XII i a càrrec del diaca Aranau. Al segle XVI es construí la capella del nord amb nerviacions gòtiques i s'obrí un gran arc que suprimí les antigues arcades i tallà l'arc toral de la nau principal. Quan es construí la nau es traslladà el portal primitiu, columnes, capitells i arquivolta, que ara tornen a estar al portal interior. L'absis de la nau de Sant Jaume al segle XVI fou convertit en una capella rodona que quedà al descobert en les últimes obres de restauració. El portal de migdia del segle XII fou també construït amb elements de l'església anterior i actualment està força deteriorada.
Després de la reforma, l'església ha quedat convertida en un notable exemple d'arquitectura romànica.
(imatge Quim S.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada