diumenge, 1 de març del 2020

Catedral de Santa María (San Francisco)


L'Antiga Catedral de Santa Maria de la Immaculada Concepció (Old Saint Mary 's Cathedral en anglès) és una església parroquial de l'Església catòlica a San Francisco (Califòrnia). La catedral està situada a la cantonada de Grant Avenue i la Califòrnia Street. L'església porta el nom de Maria (mare de Jesús), sota el títol de la Immaculada Concepció.
La catedral va ser construïda en 1854 com la primera catedral de l'Arxidiócesis de San Francisco. És la primera catedral de Califòrnia que es construirà amb el propòsit exprés de servir com una catedral, encara que altres esglésies ja havien servit com catedrals abans de la seva construcció. Va ser utilitzada des del 1854 fins el 1891 com a catedral i va ser reemplaçada per la Catedral de Santa Maria de l'Assumpció, ja que calia un espai més gran pel creixent nombre de catòlics a l'àrea. En 1891, la catedral es va convertir en una església parroquial, encara amb el mateix nom que es va donar com una catedral.
Sota l'esfera de el rellotge de l'Antiga Catedral de Santa Maria apareixen les paraules: Son, observi the time and fly from the evil (Ecc.IV.23); en català: Fill, mira el temps que vola des del diable (Ecc.IV.23), que segurament anava dirigit als homes que rondaven els prostíbuls a l'època de la construcció.
Va ser davant d'aquesta església on l'Emperador Norton va morir en 1880, en el seu camí a una conferència a l'Acadèmia de Ciències de Califòrnia (Joshua Abraham Norton (Anglaterra, 4 de febrer de 1818 - San Francisco, Califòrnia, 8 de gener de 1880), també conegut com a Emperador Norton, fou un ciutadà de San Francisco que s'autoproclamà «Norton I, Emperador dels Estats Units» el 1859. Més endavant assumí el títol secundari de «Protector de Mèxic».)
L'església va sobreviure al terratrèmol de San Francisco de 1906, però va ser destruïda un dia després pels incendis iniciats pel terratrèmol. Els incendis van fondre les campanes de l'església i l'altar de marbre. Tot el que va quedar van ser les parets de maó exterior i la torre-campanar. La reconstrucció de l'església va finalitzar en 1909.
La Catedral Vella de Santa Maria segueix sent una parròquia activa de l'arquidiócesis, i serveix les comunitats de Chinatown i Nob Hill. L'església és una senyal històrica de Califòrnia. Els Pares Paulistas han servit l'Església de Santa Maria des de 1901, i continuen servint-hi avui.
(imatge D.N.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada