L'església-convent de Santa Teresa és una edificació d'Espanya localitzada a la ciutat d'Àvila (província d'Àvila, comunitat autònoma de Castella i Lleó). L'edifici va ser construït a principis del segle XVII -suposadament sobre la casa natal de Santa Teresa de Jesús- sota l'advocació de l'ordre dels carmelites descalços. El monument ha patit dues restauracions, que van començar a dur-se a terme el 1888 i el 1982 respectivament. Va ser declarat Monument Nacional el 4 de gener de 1886.
En tractar-se d'un terreny força hostil (el terra era molt humit, cosa que provocava que la pedra es deteriorés fàcilment), les solucions originals van anar tornant-se cada vegada més impossibles, fet que es va traduir en constants reparacions des que Alonso de San José, mestre arquitecte de l'ordre (aquesta era una pràctica molt comuna fins a la fundació de l'acadèmia de Sant Ferran: religiosos de formació en arquitectura aixecaven els edificis de l'ordre a què pertanyien), va acabar el convent al voltant de 1636.
La disposició del convent és una mica estranya, ja que té un propòsit particular: la seva orientació és cap al nord (i no cap a l'est, com és habitual), ja que pretén situar la capçalera del temple a l'habitació de Santa Teresa. Per això, el claustre i les dependències monàstiques se situen al nord.
Quant a l'església, es troba dins l'estil barroc, seguint en planta els principis de l'ordre carmelita, similars als que ja havia fet servir anteriorment l'ordre jesuítica: Planta d'una sola nau, amb capelles laterals a banda i banda (la diferència amb la planta jesuítica és que aquestes tenen portes que uneixen les capelles laterals, mentre que aquí no). Quant a la façana, segueix els rigorosos principis del primer terç del segle XVII, mostrant un aspecte molt sobri, encara que comença a existir certa decoració i un ús poc correcte dels ordres, a la qual s'accedeix per una triple arcada, continuant el model que Francisco de Mora ja havia establert al convent de Sant Josep, a la mateixa ciutat. A la capella major podem veure un retaule que pertany al segon terç del segle XVII
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada