dilluns, 12 d’agost del 2024

Palau Episcopal d'Astorga

 


El Palau Episcopal d'Astorga és un edifici projectat per l'arquitecte Antoni Gaudí, màxim exponent del modernisme català. Està situat a la ciutat d'Astorga, a una distància relativament curta de Lleó, on es troba la Casa Botines, igualment obra de Gaudí, junt amb El Capricho de Comillas les úniques obres de Gaudí fora de Catalunya. La construcció es dugué a terme entre 1889 i 1915.
Uns anys abans s'havia produït un incendi al palau episcopal, que el deixà totalment destruït. Ja que la ciutat no disposava d'un arquitecte diocesà, el bisbe Joan Baptista Grau i Vallespinós decidí encarregar la construcció del nou palau episcopal al seu amic Gaudí. L'amistat entre ambdós havia començat anys enrere mentre Grau – reusenc com Gaudí – fou vicari general de l'arxidiòcesi de Tarragona i inaugurà l'església de Jesús-Maria l'altar del qual Gaudí havia dissenyat.
El 1893, després de la mort del bisbe Grau, Gaudí dimití per desavinences amb el Cabildo, i les obres restaren aturades durant diversos anys. Finalment, fou enllestit entre 1907 i 1915 per l'arquitecte Ricardo García Guereta. Actualment, el palau és seu del Museo de los Caminos, dedicat al Camí de Sant Jaume.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada