dilluns, 9 de juliol del 2018

Passejant pel Sarral

Mare de Déu del Roser

El Sarral al segle XI el lloc era conegut com a Saüc i pertanyia a les terres del castell de Forès. Se li atorgà carta de població l’any 1180, constituint-se com Villa Real. El 3 de novembre de 1285, el rei Pere II d'Aragó cedí el domini de les terres al monestir de Santes Creus. Donada l’oposició de la població a dependre del cenobi, el lloc tornà a quedar en mans de la corona el 1383.

Finalitzada la Guerra dels Segadors, el rei Jaume II d'Aragó entregà el lloc al marquès de Mortara com a compensació per la seva lleialtat durant la guerra. Com que el marquès no va tenir fills, el lloc passà al marquès de Figueira que fou senyor del lloc entre 1800 i 1833.

Encara que es coneix l’existència d’un castell durant l'edat mitjana, no queda cap rastre de la seva presència. Se suposa que va estar ubicat en el lloc en què està l'Ajuntament actual. Es coneix també que la ciutat va estar en un temps emmurallada i que els murs foren destruïts durant la guerra civil catalana contra Joan II.

El 29 de març de 1810 nasqué a Sarral Pau Alió Anguera, que ha passat a la història per ser el tinent de l’exèrcit de Ramon Cabrera que durant la Primera Guerra Carlina expugnà la fortalesa de Morella en un audaç cop de mà.
(imatge F.B)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada