dilluns, 1 d’abril del 2024

Plaça de sant Joan de Déu (Plaza de San Juan de Dios)

Acabades les obres de l'eixample del Puntal, havien quedat dos carrers, les avingudes A i B -avui Lapurdi i Sabin Arana, que s'unien gairebé en angle recte. La seva posició privilegiada, just a l'entrada del nucli urbà d'Hondarribia, mereixia una intervenció urbanística que donés llustre a tota la població. A principis del 1945 l'Ajuntament va pensar en construir una glorieta que unís els dos carrers, rematada amb algun conjunt monumental que prestigiés la ciutat davant dels visitants.
El 12 d'abril del 1947 s'inauguraven la glorieta i l'escultura, realitzades per l'arquitecte Pedro Muguruza Otaño i l'escultor José Díaz Bueno, que recordaven que aquí, a Hondarribia, s'havia produït un succés capital per a la vida de qui després seria conegut com a Sant Joan de Déu. Aprofitant que a Sant  Sebastià se celebrava el Congrés Hispà-Portuguès per al Progrés de les Ciències, i que el sant era d'origen portuguès, l'alcalde Francisco Sagarzazu va desplegar tota la seva capacitat de màrqueting per convertir aquella petita inauguració local en un acte amb repercussió internacional.
A dos quarts de cinc de la tarda, acompanyat per més de 250 personalitats espanyoles i portugueses, va prendre la paraula l'alcalde hondarribiarra per expressar que a principis del segle XVI “la plaça forta ondarribiarra estava ocupada pels francesos” i assetjada per l'exèrcit de Carles V amb intenció d'alliberar-la. Entre aquells soldats del Emperador hi havia un jove portuguès, Joao Cidade, que “muntant una euga capturada a l'enemic, va caure ferit. Ja en trànsit de mort va invocar la Verge Maria, que se li va aparèixer vestida de pastora, ajudant i salvant Joan de la mort. Il·luminat pel prodigi, Joan es va llançar pel món a exercir la caritat, va crear hospitals i va fundar la gran comunitat dels Germans Hospitalaris, avui de fama mundial”. La premsa es va fer ampli ressò de la celebració, recollint aquestes paraules i afirmant que “l'aparició de la Mare de Déu a Sant Joan de Déu esdevingué sobre el lloc elegit per a l'erecció del monument”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada