dilluns, 1 d’abril del 2024

Santuari de Nostra Senyora d'Itziar






.

El Santuari de Santa Maria d´Itziar és un temple antiquíssim. Les primeres notícies es remunten al segle VIII i, posteriorment, l'església va ser reformada al segle XVI.

Té una única nau d´amplada singular, sense columnes intermèdies, i dividida en tres trams rectangulars. A l'interior del temple destaca la imatge de la Mare de Déu, que es creu que és una de les més antigues de Gipuzkoa al costat de la del Juncal d'Irun. Aquesta imatge de l'altar major, molt venerada pels mariners bascos, té una cara proporcionada i expressiva i té fama de ser una de les més belles de la iconografia basca.

L'església compta, a més, amb un retaule magnífic, una peça pertanyent a l'art plateresc. Aquest retaule de fusta va ser construït per Andreu d'Araoz al segle XVI.

La devoció a la Verge d'Itziar té el seu origen al segle XV al País Basc, específicament al santuari d'Itziar, on es venera una imatge de la Verge Maria. La història d'aquesta devoció es remunta a les aparicions de la Mare de Déu a un pastor anomenat Rodrigo de Balzategui, que va trobar la imatge de la Mare de Déu en una cova. Des de llavors, la Verge d'Itziar ha estat objecte de gran devoció i veneració a la regió, sent considerada com a patrona de Gipuzkoa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada