dijous, 16 d’agost del 2018

Iglesia de Santa María de los Ángeles (San Vicente de la Barquera)
















Es tracta d'una església gòtica de grans dimensions, amb tres naus bastant àmplies, sent la central més ampla i una mica més alta que les laterals. S'accedeix a ella per tres portes diferents. La principal és la meridional que, com l'occidental, encara que semblen romàniques ja apareixen exemples d'iconografia gòtica com a temes eròtics i juglarescos, al costat dels més tradicionals monstres del romànic. Es tracta d'una porta de doble esqueixada, amb sis arquivoltes i un "arc carpanell" rebaixat. En el timpà es pot veure una creu i els escuts dels reis i de la vila. La porta occidental té arc de mig punt i arquivoltes; en un capitell apareix l'escut de Castella. La tercera porta és la de la façana nord. L'escultura de les portes, com la dels capitells de l'interior, és més aviat tosca.
La impressió de l'interior del temple és de monumentalitat i amplitud, gràcies a les dimensions de les naus, els pilars esvelts formats per columnes adossades, les voltes de creueria i els arcs apuntats. Està rematada per tres absis rectangulars.
De l'interior destaca l'escultura exempta, principalment la capella funerària de la família Corro. La peça més destacada és el sepulcre renaixentista de l'inquisidor Antonio del Corro, qui va morir en l'any 1556; està realitzat en marbre i es creu que el seu autor va ser Juan Bautista Vázquez, el vell. També hi ha el sepulcre dels seus pares, en alabastre.
Cal esmentar, a més, la talla del Crist crucificat i el retaule barroc. Aquest retaule major (1675-1680) és obra de Pedro de la Puente Tolnado i Simón de Haro; en ell es troba la talla de la Verge dels Àngels, de finals del segle XV.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada