dilluns, 10 d’abril del 2023

Església de Nuestra Señora del Pino (Vinuesa)








Una llegenda és la que dóna lloc a l'edificació de l'església de la Mare de Déu del Pi, així com a la més popular de les festes de Vinuesa. Segons resa, la Verge es va aparèixer en forma d'una talla a la copa d'un pi que tenia les branques al terme de Covaleda i el tronc a Vinuesa. Els veïns de tots dos pobles es van barallar per ella fins que les dones visontines, armades amb branques de pi, van decantar la baralla cap al seu poble.

D'allò, l'única testimoni a la sagristia és aquesta talla romànica - Segle XII - de 35 centímetres, imatge tosca en què es representa la Mare de Déu asseguda amb el nen sobre la cama dreta i als quals els falta la mà dreta. En haver estat amagada, la humitat la va deteriorar obligant a fer una nova de 52 centímetres més bella que s'ubica a l'Altar Major.

El que sí que és cert és que l'Església va ser fruit del florir econòmic de la vila. L'antiga Església romànica era petita i al segle XVI la corona va imposar renovar els temples d'acord amb les noves tendències. El cost va ser saldat gràcies a diverses aportacions: dels hisendats del poble -els Neylas, el Bisbe Acosta...-, amb mà d'obra i de la pròpia a l'Església a través, per exemple, de la subhasta del anell de La Verge en què una dama la podia lluir durant un cert temps.

Va començar l´obra Juan de Naveda, autor d´una de les torres de l´Escorial, que es va servir de les tècniques més modernes del moment. Però l'obra es va acabar amb retard,1616 doncs Naveda va morir i va haver de reemplaçar-li Juan del Valle el 1596. Per això no presenta un estil uniforme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada