diumenge, 9 d’abril del 2023

Convent del Carme (Sòria)

 


Les Carmelites Descalces van arribar a Sòria cridades pel bisbe d'Osma Don Alonso Velázquez, el 2 de juny de 1581. Per a la fundació va oferir la noble Donya Beatriz de Beaumonte la seva casa-palau perquè s'hi establissin.

A les cinc de la tarda del 2 de juny va rebre, la noble Donya Beatriz de Beaumont, al seu palau de la Plaça de Font Cabrejas, a Teresa de Jesús i a les seves monges. En el palau estaven esperant a les fundadores les dames de la ciutat, una escena de distinció, senyoria i de gent distingida. La Mare Teresa els agraeix la rebuda tributada.

Les monges van trobar els apartaments i sales, que la Sra. Beatriz els havia preparat; estant el saló principal condicionat com a capella fins que poguessin fer servir l'església de “La nostra Senyora de les Cinc Viles” (estava situada en part del que actualment és l'església del Carme.

Després de la signatura de les escriptures entre la Sra. Beatriz i la Mare Teresa, on Dª. Beatriz es comprometia a donar 3.000 ducats per adaptar el palau a convent i una renda anual de 500 ducats, va ser inaugurat el Convent solemnement el 14 de juny del mateix any.

L'any 1680, les religioses van impulsar l'establiment dels frares Carmelites Descalços, per ajudar-les com a capellans i confessors; per a ells es construirà un petit convent a la banda esquerra de l'Església; les dependències de les monges queden al costat dret; lesglésia és d'ús comú. Les religioses han continuat al monestir ininterrompudament exceptuant uns 30 dies el 1.808, durant l'estada dels francesos a la ciutat.

No va ser així amb els frares Carmelitas Descalzos, ja que van ser expulsats el 1.835 després de la desamortització de Mendizábal. La Societat Numantina d'Amics del País instal·laria a les seves dependències una Escola Municipal fins que el 1.937 van tornar els frares i van comprar el seu antic convent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada