dilluns, 10 d’abril del 2023

Església de Sant Miquel (SAN ESTEBAN DE GORMAZ)





L´església de Sant Miquel és d´una gran importància a nivell artístic ja que el més probable és que fos el lloc on per primera vegada s´edifiqués una galeria porxada romànica.

Hi apareix un monjo que sosté un llibre obert en què es pot llegir: “Em va fer el mestre Julianus a l'era del 1119 (any 1081)”. Per aquest motiu es tractaria no només de la galeria porxada més antiga de Castella, sinó un dels primers temples romànics de la zona sud del Duero. 

Es tracta d´un temple d´una sola nau amb torre adossada al costat nord i galeria porticada posterior a la construcció de l´església. Aquesta galeria era un espai de valor social ja que servia de lloc de reunió.

Els capitells del pòrtic mostren animals, cavallers i fortaleses musulmanes. La portada és molt senzilla. Es compon de 4 arquivoltes els capitells de les quals representen cares, lleons i pinyes. L'absis té una finestra espitllera decorada amb escacat.

A diferència de l'església, que està construïda en maçoneria irregular, la torre i la galeria porxada presenten carreus quadrats.

Interiorment només té una nau, un curt presbiteri i absis semicircular. A la capella queden una sèrie de pintures tardà gòtiques representant la Visitació, l'Adoració dels Reis Mags i la Fugida a Egipte.

Com a curiositat durant les obres de condicionament realitzades el 2009, van treure a la llum centenars de grafits del S. XII i XIII, inscripcions funeràries, empremtes, creus de consagració…etc. També es va trobar a la galeria porxada de l'església una tomba medieval, en què el difunt subjectava a la mà una creu patriarcal del S. XII, que està exposada al Museu Numantí de Sòria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada