dissabte, 12 d’agost del 2023

Primaciala Saint-Jean de Lyon (França)





És la catedral del Bisbat de Lió i la catedral primada de França (per això també se l'anomena, en francès, La primatiale) atès que el bisbe de Lió va ser el primer bisbe de tota la Gàl·lia. Està dedicada a sant Joan Baptista i sant Esteve. És, substancialment, un edifici gòtic construït entre 1180 i 1480. Es troba dins de l'àrea de la ciutat de Lió declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 1998.
Fets històrics a destacar:
Mentre era en construcció va acollir dos concilis ecumènics: el Primer Concili de Lió (1245) i el Segon Concili de Lió (1274). Entre els assistents a aquest segon concili hi havia el rei Jaume I.
El 1316 la Catedral de Lió va ser l'escenari de la proclamació de Joan XXII com a Papa, després del Conclave de 1314-16, el primer del Papat d'Avinyó. Entre els assistents hi havia Guillem de Vilamarí.
Es recorda així mateix com un fet notable que hi van fer estada les restes de Sant Lluís (1271) en el seu camí des de Tunisia, on va morir, fins a Saint-Denis, on va ser enterrat.
L'any 1562 va ser saquejada, en el marc de les guerres de religió
L'any 1600 hi va tenir lloc el casament d'Enric IV i Maria de Mèdici.
Al segle xix l'arquitecte lionès Tony Desjardins va elaborar diversos projectes de restauració que pretenien convertir-la en una catedral gòtica “ideal”, tal com hauria estat concebuda al segle xiii.
L'any 1986 va rebre la visita del papa Joan Pau II.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada