dissabte, 30 d’agost del 2014

Ermita de Santa Maria (l'antiga) de Zumarraga (Euskadi)

Santa Anna i Maria

Maria amb el fill mort

Mare de Déu de l'antiga

Maria i Jesús

Imatges de l'antiga

Imatges de l'antiga

L'ermita de Santa Maria (L'Antiga) està considerada com la catedral de les ermites basques. Es creu que l'església es va construir sobre un antic fort defensiu del segle XII. Els primers indicis de l'església daten de l'any 1366 i va ser parròquia de Zumarraga fins 1576. 
Davant d'un exterior auster, sorprèn en el seu interior amb una extraordinària coberta en enteixinat de fusta de roure, un complex entramat de bigues, tirants, ampits i tornapuntes. 
Ermita amb llegenda 
Nombroses llegendes adornen la història de l'Antiga. Una d'elles diu que els gentils veien com els cristians intentaven construir aquesta església. Sabent que això suposava la fi del seu ésser, llançaven pedres gegants des de la serra d'Aizkorri per poder destruir-la, però no van aconseguir el seu objectiu, i els vilatans van emprar aquestes pedres per acabar l'església. 
Aquest monument forma part de la Ruta dels Tres Temples de Terra Ignasiana, al costat dels santuaris de Loiola i Arantzazu. El dia 2 de juliol, amb motiu de la festivitat de Santa Isabel, es balla la coneguda Ezpatadantza de Zumarraga a la missa major.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada