dimarts, 18 d’agost del 2015

Catedral de Sant Esteve de Breisach (st stephen's cathedral)


Breisach am Rhein o simplement Breisach (antigament Altbreisach, és a dir «Breisach Vell») és una ciutat d'aproximadament 16.500 habitants, situada a la vall del Rin, al districte Breisgau-Hochschwarzwald, Baden-Württemberg, Alemanya, a mig camí entre Friburg de Brisgòvia i Colmar (a uns 20 km de cadascuna) i a 60 km de Basilea. Un pont sobre el Rin l'uneix amb Neuf-Brisach, a Alsàcia. El nom de la ciutat és d'origen celta i significa escullera. L'arrel Breis també es pot trobar a la paraula francesa briser, que significa trencar.
En els segles IV i V d.C. els Romans mantenien en el Mons Brisiacus un castell per protegir els seus límits. Molts anys Breisach va ser seu de la dinastia Zähringer. En 1273 el rei Rudolf I von Habsburg va declarar Breisach ciutat lliure de l'imperi. En la història, Breisach canvi moltes vegades els seus sobirans, va ser destruïda i reedificada.
Fins a la seva devastació per les tropes franceses en 1793, el centre de la ciutat era a la Münsterberg (Roca de la catedral), demarcat per les torres Hagenbachturm (segle XIV) al sud i la Kapftor al nord (segle XII).
En aquesta roca abrupta sobre el riu Rin es troba la catedral St. Stephan del segle XII que alberga un enorme retaule de fusta, tallat en 1526 per un artista desconegut seves inicials són HL i també una magnífica pintura del mestre de Colmar Martin Schongauer, mort 1491 a Breisach.
Uns metres endavant s'alça la Radbrunnenturm. En aquesta torre l'aigua potable era elevada des d'una profunditat de 40 metres mentre un individu caminava dins d'una roda de fusta tipus gàbia.
La Rheintor barroca construïda cap 1678 per Jacques Tarade segons plànols del Marquès de Vauban, arquitecte de Lluís XIV de França, alberga el Museum für Stadtgeschichte. En aquesta antiga porta d'entrada a la ciutat de Breisach s'exhibeixen documents i quadres de Breisach des de l'edat de pedra fins al temps actual. Molt interessant els objectes arqueològics, quadres d'artistes de Breisach (segles XIX / XX) i models presentant la fortalesa Breisach en els segles XVII i XVIII.
Al segle XIX la ciutat va ser traslladada de la Münsterberg a les ribes del riu Rin. Des d'aquí es pot arribar a l'antiga ciutat alta per la Gutgesellentor erigida en 1402.

(imatge d'Anna S. via wassap)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada