dimecres, 21 d’agost del 2013

Església del Salvador de Toledo (Espanya)

Mare de Déu de Fàtima

Immaculada

L'església del Salvador de Toledo va ser en temps de la presència musulmana, una mesquita, la data està per determinar, encara que alguns investigadors la daten en 1041 o possiblement anterior.
S'han trobat restes anteriors d'ocupació eclesial visigoda i fins i tot d'un període tardà romà del segle II.
L'Església del Salvador està situada a la ciutat de Toledo, a prop de les Esglésies de Sant Vaig prendre i Santa Úrsula. És una de les esglésies esmentades en el Lazarillo de Tormes i en ella, va ser batejat el dramaturg Francisco de Rojas Zorrilla.
L'actual església està construïda sobre una antiga mesquita musulmana, pel que està orientada al sud-est, en direcció a la Meca. Per la construcció, com era habitual, es van reutilitzar diferents elements arquitectònics visigots, gràcies a la qual s'ha conservat una arqueria de ferradura recolzada sobre pilastres visigodes amb decoració esculpida de temes figuratius, gens habituals en aquest tipus de restes. La Pilastra del Salvador, presenta en una de les cares diverses escenes miraculoses de la vida de Jesús, en registres superposats: la Curació del Cec, la Resurrecció de Llàtzer, la Samaritana i la hemorroïsa, així com altres temes de matís eucarístic que al · ludeixen a Crist com a salvació i la iconografia sembla represa d'algun sarcòfag paleocristià que puc servir de model. El seu tosc tractament mostra l'abandó en què havia caigut el treball en la pedra.
Encara conserva la figura del minaret, que porta incrustraccions de sanefes, la conversió al culte cristià en 1159 la va fer patir diverses modificacions, especialment, la construcció de la capella gòtica de Santa Catalina, de finals del segle XV. A minaret, convertit en torre, se li afegiria posteriorment un campanar de maó.
Està dedicada a Sant Salvador. L'església va patir un incendi al segle XV, que va obligar a la seva total renovació. Serà Álvarez de Toledo qui s'encarregui de la seva reconstrucció, encara que de nou en 1822 la destrueix un nou incendi i només es va salvar la Capella de Santa Caterina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada