Façana
Façana
Mare de Déu de la Llum
L'Església Parroquial de La nostra Senyora de la Llum, santuari de la patrona de la ciutat, és una de les obres més importants del rococó religiós.
Es tracta de l'antiga Església de Sant Antón, que en 1352 era convent de Sant Antoni Abat, ampliada i reformada en 1523, encara que tot l'interior és obra de Josep Martín Aldehuela, que va ser acabada en 1764 en estil rococó.
Exteriorment està arrebossada i pintada de color, i compta amb dues portades, una d'elles plateresca, però a l'interior es desenvolupa una profusa decoració de pintures i estucs de gran qualitat i una magnífica disposició espacial, que culmina amb la gran cúpula el·líptica, sobre tambor amb finestres i llanterna, de marcada influència italiana.
En el seu interior també pot contemplar la imatge de la patrona, una Verge Negra, de gran tradició medieval.
La ciutat de Conca té per patrona a la Verge de la Llum, la festa se celebra amb gran esplendor el dia primer de juny. És una imatge de color bru, amb el Nen als braços i un llum o lluminària a la mà dreta, es venera en una església santuari dedicat a Sant Antón, al costat del pont sobre el riu Xúquer, en un dels paratges més bells de la ciutat que sincerament recomano conèixer. L'interior d'aquesta església és tot una provocació barroca, de lluminositat i riquíssims daurats, on, a més, es guarden algunes de les imatges més importants de la Setmana Santa.
La devoció a la Mare de Déu de la Llum és antiquíssima a la ciutat de Cuenca. De l'origen i vicissituds d'aquesta advocació hi ha una tradició que els Conca hem ponderat al llarg dels segles, i que no seré jo qui la desmenteixi, almenys pel que pugui tenir de valor històric o de document clau en la cultura local.
S'explica que l'aparició de la Mare de Déu de la Llum al Rei va tenir lloc en dates immediates a la reconquesta de la ciutat per Alfons VIII, que com així consta ocórrer el dia 21 de setembre de 1177. Els soldats castellans que tenien voltada la ciutat, van poder veure cada nit una llum tènue al peu del turó de la Majestat, a la vora del Xúquer. Conegut el fet pel Rei, es va presentar al lloc, i allí li va ser anunciat en una fulminant aparició que la reconquesta de la ciutat seria immediata; fet que va ocórrer als pocs dies. Alfons VIII va ordenar construir una ermita en aquell lloc i entronitzar una imatge de la Verge en prova de gratitud.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada