dilluns, 20 d’agost del 2018

Cementiri "La ballena" (Casto Urdiales)






Cementiri marítim projectat per Alfredo de l'Escala i Amblard, arquitecte diocesà i provincial en 1885-1888. Amb un estil eclèctic, caracteritzat per rememorar el llenguatge clàssic, que ha estat l'estil dominant, i que es va aplicar en la construcció de capelles funeràries, panteons i nínxols.
El cementiri La Ballena de Castro Urdiales és un dels exemples més notables de l'arquitectura funerària espanyola i representa un modèlic exemple d'actuació urbanitzadora. Reuneix un conjunt de monuments funeraris d'excepcional qualitat, en diferents estils com el neoclàssic, eclecticisme, neomedievalisme, modernisme, gòtic, art decó ...
Va formar part de l'eixample urbanístic local de finals de segle XIX, amb una estructura urbana que es distribueix en illes i carrers, "mimesi" de la ciutat dels vius. La ubicació del cementiri és espectacular, es tracta d'un enclavament elevat sobre el mar, com una petita península, dotat de les millors condicions territorials perquè estigués "ben ventilat" i no pugui danyar "la salut pública", en paraules de l'època .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada