dilluns, 20 d’agost del 2018

Duomo di Torino

Capella "Madonna grande"




Va ser construïda durant 1491-1498 probablement per l'arquitecte toscà Meo del Cabrum. La capella del Sant Sudari o capella Guarini va ser afegida a l'estructura en 1668-1694 i a ella s'accedeix des del presbiteri de la catedral.
La catedral de Torí és l'únic exemple concret d'arquitectura renaixentista a Torí. La façana està feta de marbre blanc (restaurada en la dècada de 1990), amb el timpà i 3 portals decorats amb relleus, en les formes típiques de l'estil renaixentista. En realitat la catedral va ser construïda al lloc de tres esglésies existents, dedicades a Sant Joan Baptista, a Santa Maria de Dompno i a San Salvador. La catedral ha sofert al llarg dels anys diverses obres de remodelació. En 1656 es va refer la volta de la nau. En 1834 van ser pintats els frescos de l'interior temple. La catedral de Torí té tres naus, amb creuer gran i una cúpula octogonal. Hi ha diverses capelles laterals. Sens dubte, un dels elements més destacats de la catedral és la Capella del Sant Sudari o Capella Guarini, annexa al presbiteri, que custodia la relíquia cristiana més famosa, el Sant Sudari o Sant Sudari, que s'atribueix ser el que va embolicar el cos de Jesucrist després de la seva crucifixió. L'edifici va ser projectat pel famós aquitecto del Barroc Guarino Guarini, i destaca per la seva original cúpula.
A la nit de l'11 al 12 d'abril de 1997 va tenir lloc un incendi a la Capella de Guarini situada entre la catedral i el Palau Reial de Torí. En aquest moment el Sant Sudari no estava en el seu altar, ja que el 24 de febrer de 1993 per motius de restauració de la Capella havia estat traslladada a un altre lloc més segur dins de la catedral. Les autoritats estan d'acord en que si hagués estat en el seu lloc habitual, la Síndone hauria estat completament destruïda per les flames. L'edifici de la pròpia catedral no va patir grans danys per les flames, desafortunadament el dany més seriós va afectar la Capella del Sant Sudari i l'edifici contigu del Palau Reial. La renovació de la Capella encara no s'ha completat.

(imatges A.S)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada