dilluns, 20 d’agost del 2018

Iglesia de Santa María (Bareyo)






Es tracta d'una església romànica ja esmentada en el Cartulario de Santa Maria del Port de Santoña, el que proporciona elements per a la seva datació. Es creu que és de finals del segle XII. Posteriors són la coberta de la nau i la porta d'entrada (segle XVI) així com la torre (segle XX).
De l'època romànica conserva l'absis, el presbiteri, el pseudo-creuer i la llanterna. La seva planta és original, doncs a la sola nau amb absis semicircular se li afegeixen un fals creuer o pseudo-creuer cobert per cúpula voltada en forma de racó de claustre; i, als costats, apareixen "absidioles", és a dir, absis més petits que el principal. D'aquesta manera, acaba tenint en la capçalera, una estructura trevolada .
De l'exterior destaca l'absis semicircular. Està dividit en tres carrers verticalment per mitjà de columnes, i horitzontalment, mitjançant una imposta amb una doble motllura còncava el perfil és una cambra de cercle, anomenada "caveto". A la part alta està rematat per una cornisa adornada per boles i recolzada en permòdols de motius diversos, tant geomètrics i vegetals com animals i humans. En el cos vertical central pot veure una finestra doble, dividida per una columna de tres fustos i un sol capitell; la cobreix un guardapols amb decoració de puntes de diamant. Al carrer del sud, a l'esquerra de la central, hi ha un arc de mig punt amb un altre arc d'època barroca, amb boles herrerianes i una creu. Al carrer oposada, del nord, la finestra és una senzilla espitllera.
A l'interior de l'església s'ha conservat millor l'estil romànic, destacant l'absis i el presbiteri. L'absis, a l'interior, està format per dos cossos horitzontals, cadascun d'ells recorregut per una arquería de mig punt: l'inferior de cinc arcs cecs i el superior de set, dels quals tres són peraltats. Els capitells de l'absis representen caps humans, elements vegetals i també històries bíbliques (com, per exemple, Adam i Eva). Hi ha un personatge masculí a manera de cariàtide. El cobreix una volta de forn apuntada.
Només en un dels costats del presbiteri es conserva un gran arc cec peraltat, amb dos més, també cecs, dins; l'altre costat va desaparèixer per la construcció posterior d'una capella. Està cobert per volta de canó apuntat. Elements apuntats apareixen també en l'arc triomfal i en la volta de la cúpula.
Pel que fa a les capelles laterals o absidioles, en ells es poden veure capitells i relleus, com el que es refereix al sacrifici d'Isaac. Es relacionen amb l'escultura burgalesa de Santa Maria de Siones.
Finalment, element destacat és la pila baptismal que es troba en el cos baix de la torre. És de la mateixa època i estil que l'església: finals del segle XII, potser principis del XIII. S'alça sobre dos lleons que devoren a una persona i està rematada per un fris d'entrelazos i palmes. A més, l'església alberga una imatge de la Verge amb Nen del segle XV, ja en estil gòtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada