dimarts, 14 d’agost del 2018

Iglesia de la Anunciación o de la Compañia

Façana



Molt a prop de la Plaça Porticada hi ha l'antic col·legi dels Jesuïtes, més conegut en l'actualitat com a església de l'Anunciació o de la Companyia. És un edifici de finals del segle XVI i començaments del XVII, de façana típica jesuítica, i interior d'una sola nau amb capelles laterals.

A la fi del segle XVI i al costat de la desapareguda Casa dels Riva Herrera, Donya Magdalena d'Ulloa, igual que fes en altres ciutats, va fundar un col·legi per a la Companyia de Jesús.
Les obres, que van haver de començar cap a 1607, van estar paralitzades entre 1617 i 1619, a causa de problemes amb l'Església Col·legial.
És probable que la planta de l'edifici fos traçada per l'arquitecte Juan de Nates, amb típica nau curta i ampli desenvolupament de la planta central del creuer. A partir de 1.619, Juan de Mazarredondo i Juan de Ribas tancaven la capella major, els braços del creuer, les capelles i la cúpula.
Les capelles de l'església, des del moment de la fundació, van estar destinades a la noblesa de l'època, per tal d'assegurar la vinculació d'aquest estament amb el col·legi. La façana del segle XVII, és la típica jesuítica, amb cos central més alt i dos laterals més estrets i baixos.
L'accés es realitza per una porta de mig punt que està emmarcada per pilastres dobles que sostenen entaulament i frontó partit, amb una fornícula en la qual s'ha col·locat la imatge de la Mare de Déu. Al segon pis del cos central tenim una finestra arquitravada, flanquejada per dos grans escuts barrocs del primer Marquès de Villapuente, benefactor de l'obra.
L'interior del temple presenta una sola nau amb capelles laterals, que unides per arcs de mig punt formen falses naus juntes. Destaquen també la gran cúpula central en el creuer i l'absis rectangular en la capçalera, seguint la línia dels tipus arquitectònics ideats pel il·lustra arquitecte del renaixement italià Vignola al segle XVI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada