dimarts, 13 d’agost del 2019

Arco de la Estrella



L'Arc de l'Estrella és la principal porta d'entrada al recinte emmurallat des del segle XV, sent la més coneguda de la ciutat medieval de Càceres.
Situat al costat de la torre de Bujaco, es va obrir al segle XV en el mateix punt on hi havia una portella per permetre el pas dels carruatges des de la Plaça Major, en aquells dies la muralla havia perdut gran part de la seva naturalesa defensiva. Llavors es va cridar, per motius obvis, porta Nova. Davant d'ella van jurar els furs i privilegis de la ciutat, atorgats segles abans per Alfonso IX, els Reis Catòlics, Isabel el 30 de juny de 1477 e Fernando el 27 de febrer de 1478.
La forma actual de la porta es deu a la remodelació realitzada per Manuel de Lara Churriguera a 1726, per encàrrec de Bernardino de Carvajal Moctezuma. Aquest posseïa el palau següent a la torre de Bujaco i desitjava poder tenir un fàcil accés dels carruatges al seu palau. Per això va sol·licitar a l'ajuntament enderrocar l'antiga porta i obrir una nova amb forma obliqua per poder girar folgadament a l'esquerra en entrar des de l'exterior.
A la part externa, l'arc està coronat per l'escut de Càceres, mentre que a la interna es troba un templet amb una imatge de la Mare de Déu de l'Estrella, que dóna nom a l'arc. La imatge està il·luminada per un petit fanal en forma d'estrella i, a sota de la mateixa, hi ha un escut en pedra de la família Carvajal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada