dimarts, 13 d’agost del 2019

El convento de Santa María de Jesús de Cáceres


A la plaça de Santa Maria, al solar on avui està ubicat l'edifici de la Diputació Provincial de Càceres, va existir antany el convent de monges jerònimes de Santa Maria de Jesús.
Fundat possiblement a finals del segle XIV, ja que no es conserven les seves actes fundacionals, va ser en els seus principis un petit beateri amb una església que amb prou feines mesurava tres metres d'amplada, i estava separat de l'Església de Santa Maria per l'anomenat carreró de Jesús i del Palau dels Golfines pel carrer del Rei.
 L'any 1434 s'amplia, en heretar la comunitat de donya Beatriz García unes cases situades a esquena de l'església de Santa Maria, al costat del cementiri parroquial, a més d'altres cases a la vila, cabals, terres i vinyes.
Anys més tard, al 1479, les monges s'incorporen a l'ordre de Sant Jeroni, ordre espanyola que comptava amb el patrocini real dels Reis Catòlics, i per tant amb el suport de la noblesa.
Reben la regla de l'orde de fra Joan d'Ortega Maluenda, bisbe de Coria (1479-1485), pare general d'ordre dels Jerònims, i persona propera als Reis Catòlics. servint les religioses sota l'advocació de Santa Maria de Jesús.
Una segona ampliació del convent, es durà a terme en l'any 1493.
Per a la construcció del nou temple, es van annexionar l'anomenat carrer Reial o del Rei, oferint les monges en compensació al Consell una casa propietat de l'orde, situada al costat de la dels Golfines, per al seu enderroc com eixamplament del carrer. Les obres de l'església acaben voltant de l'any 1504.
Durant tot el segle XVI, el convent va anar augmentant mitjançant les donacions de casa de feligresos,.
Va arribar a gaudir el convent d'un gran prestigi entre la noblesa de Càceres, que li reportava nombrosos privilegis, exempcions i tributs. I tot i els vots de pobresa, castedat, i obediència propis que l'ordre professava, van acumular grans riqueses de rendes, immobles i títols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada