dimecres, 14 d’agost del 2019

Iglesia de Santa María la Mayor (Trujillo)


Anunciació

Altar Major




Ascenció

L'Església de Santa Maria la Major de Trujillo és un temple religiós catòlic que es troba situat a la ciutat de Trujillo, província de Càceres, dins de la Comunitat Autònoma d'Extremadura (Espanya). És d'estil romànic tardà, la seva construcció es va iniciar al segle XIII, va ser reconstruït i ampliat als segles XV i XVI en estil gòtic. Es creu que es va edificar en el mateix lloc on anteriorment hi havia la mesquita alhama de Torgiela musulmana que es va utilitzar fins al segle XIII. Després de la reconquesta cristiana el 25 de gener de 1232 es va consagrar a la Mare de Déu en el misteri de la seva Assumpció.
El temple va ser el de major categoria religiosa de la població, amb un nombrós servei de sacerdots i cor, amb un culte litúrgic gairebé catedralici. Al segle XIX cau en crisi perdent importancia.1 El 1943 es va declarar Monument Nacional i es va realitzar un important tasca de reconstrucció en què es va recuperar la torre romànica anomenada "torre Julia" que havia patit danys en els terratrèmols de 1521 i 1755 .
És un temple configurat en tres naus amb un capella major poligonal, amb dues torres, una als peus i una altra a la capçalera del temple i dues portades d'accés. El seu estil barreja, entre d'altres, romànic i gòtic. El cor, construït el 1550 per Sancho de Cabrera, és d'estil plateresc i se situa als peus de la nau sobre una volta semiplana de crucería estavellada. Va arribar a comptar amb 17 seients i orgue. L'accés al cor es troba dins de la torre que es construeix al costat d'ell, que també acull la pila baptismal. El temple manté un important nombre d'enterraments pertanyents als llinatges més destacats de Trujillo. Destaca la capella funerària de la família Vargas-Carvajal construït en 1522 que té dos túmuls al costat del arc d'ingrés.
El retaule major, realçat per Fernando Gallego en 1480, es compon de 25 taules pintades en estil flamenc hispà, tracta sobre la vida de la verge Maria, relat situat al centre del mateix, La passió i la glòria de Crist es narra en la part inferior i en els laterals es dediquen als evangelistes ia dos "pares de l'església". Les pintures estan sobre un moble d'estil gòtic florit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada