dimarts, 13 d’agost del 2019

Iglesia de San Francisco Javier (Cáceres)







Església jesuïta d'estil barroc construïda al segle XVIII, es va aixecar, al costat del convent annex, amb la fortuna d'un jesuïta de la família Figueroa, per ser aquest l'últim esglaó d'un mayorazgo que s'extingia. Les obres van començar en 1698 i van concloure en 1755.
Pedro Sánchez Lobato va ser l'arquitecte encarregat de dirigir les obres. L'església va ser construïda amb planta de creu llatina, amb capelles laterals comunicades amb dreceres i creuer tancat per una cúpula amb llanterna. El fort desnivell que presenta la plaça serveix perquè el conjunt sembli molt més monumental, destacant les dues torres de la façana, quadrades de maçoneria i cadirat, rematades per sengles chapiteles piramidals. Entre totes dues torres, un arc de mig punt custodiat per dobles columnes serveix de porta. A sobre d'ell, una fornícula alberga una imatge de sant Francesc Xavier i l'escut de Castella i Lleó, rematat tot això per un frontó partit. Aquesta façana principal va ser remodelada el 1992.
A l'interior destaca el retaule major, ocupat per un llenç del segle XVIII amb imatges de Sant Francesc Xavier.
Des de 1899 és custodiada pels pares missioners de la Preciosa Sang, per la qual cosa també es coneix com a «església de la Preciosa Sang». Actualment no es rendeix culte al seu interior. A la cripta es troba el Centre d'Interpretació de la Setmana Santa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada