dimecres, 14 d’agost del 2019

Iglesia de Santiago

Nostra Senyora de la Victòria

Immaculada

Mare de Déu de la Pietat

 

S'alça aquest temple intramurs de costat de la porta de la muralla del mateix nom, aprofitant una de les torres del recinte emmurallat com a campanar.
Situada a l'interior del recinte emmurallat, al costat de la porta homònima i la casa-forta de Luis de Chaves "El Vell", l'antiga parròquia de Sant Jaume -finals del segle XII es va aixecar sobre un dels centres urbans de l'Alcazaba hispanomusulmana. Jerarquia que va mantenir aquest espai després de la Reconquesta, com testimonien nombrosos documents que recullen l'ús de la seva plaça immediata com a mercat, de la llotja del temple com a espai de reunió per al Consell, i la ubicació en els seus voltants de les primeres cases que el Bisbe de Plasencia va tenir en la llavors vila de Truxillo.
L'edifici, àmpliament transformat al segle XVII, moment en què es compartiment l'espai original en tres naus mitjançant pilars que sustenten un abovedamiento per arestes, va ser aixecat a la fi del segle XII, seguint un estil romànic que encara avui és recognoscible en la volumetria dels seus murs, la forma de la seva capçalera o l'hechura de la seva torre campanar. Les portes són obra del segle XV i la capella dels Loaisa i la sagristia de la primera meitat del segle XVI.
Entre altres peces de singular valor, el seu interior conserva la cèlebre talla del Crist de les Aigües, de tipus sofrent, elaborada al segle XIV. De notable valor artístic són així mateix els esgrafiats que ornamenten els murs de la sagristia: a manera de fris, sota del forjat, un conjunt de tritons, roleus i laureas executats en calç pigmentada amb negre carbó; com un tapís, sota d'aquests, l'encintat romboïdal, a manera de sebqa, tapat per un emblanquinat contemporani.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada