dilluns, 6 d’agost del 2012

Església Col·legi Lestonnac de Donosti


Església 


La història del col·legi de Sant Sebastià, fins a un passat molt proper, ha estat lligada a la part vella donostiarra, a la falda de l'històric muntanya Urgull. Entre els turons circumdants, hi ha una associada particularment a la vida de la ciutat: l'alt de Sant Bartomeu, al qual, per la seva posició estratègica, en zona extramurs en èpoques passades, li ha tocat ser sovint escenari de guerres.
El Monestir de Sant Bartomeu té les seves arrels en temps immemorables. Hi va estar implantat des de segles medievals (segle XIII), el convent de les Agustines. El 1968 es va produir un relleu en l'alt de Sant Bartomeu: a les Agustines succeirà la Companyia de Maria, Ordre fundada per Santa Joana de Lestonnac el 1607. Va ser pionera en la formació de la dona, i ja era coneguda i estava a Guipúscoa des de finals del segle XVIII en l'acreditat Col·legi de Vergara.
La fundació i les fundadores
El dia 9 març 1868 tenia lloc la fundació efectiva del nou col·legi encomanat a la Companyia de Maria a Donostia. Les monges fundadores van ser les mares Maria Escolástica Uranga, Maria Gonzaga Beramendi i Mercedes Goikoetxea.
La fundació del col·legi va ser tot un esdeveniment en aquells temps. Les monges van arribar de Vergara, van ser rebudes per les autoritats i es va celebrar una missa a l'església de Santa Maria. Després, les religioses en companyia de desenes de veïns van anar a Sant Bartomeu, on es van assentar. La capella es va beneir el 10 de març. S'havia fet el relleu d'Ordres religioses al turó.
Era finals de segle. Amb la Companyia de Maria, en aquella època va continuar la clausura, i la pau de les pregàries es solia veure pertorbat per la frescor de la cridadissa dels nens de l'escola. La nova comunitat iniciava el seu camí amb projectes innovadors inspirats en el llegat de Joana de Lestonnac i que va haver de portar a terme en un context de guerres i conflictes.
El 1968 va ser tan gran l'afluència d'alumnes, que no van poder admetre a totes per falta d'espai. Això va obligar immediatament a pensar en un nou centre més capaç i adequat a les necessitats pedagògiques de les alumnes que aquella caseta de Vista Alegre. Es va donar pas al col·legi tal com es coneix avui.
(Pres del llibre: "Butlletí d'estudis històrics sobre Sant Sebastià" - 1968)

Per més informació clica'm



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada