Banassac és una de les primeres parròquies de Gévaudan fundat pel bisbe de Sant Fermín que hi va convertir la població. Va morir l'any 402 i va ser sepultat, i una església va ser erigida sobre la seva tomba.
Aquesta antiquíssima església, dedicada a Sant Fermí va arribar per primera vegada sota la protecció de "Sant Médard" el 1052.
La primera església va ser devastada en diverses ocasions durant les invasions germàniques i d'Hongria. L'església actual data del segle XI o XII, ha sofert una major destrucció durant les guerres de religió 100 anys i sobretot el 1591.
A l'entrada de l'església es pot veure aquesta talla.
Cripta de Sant Fermí
La tècnica de datació per carboni 14 ha permès saber que els ossos que es van trobar que podrien ser els de Sant Fermí.
Es mantenen en un nínxol darrere d'una pedra tallada amb una mitra de bisbe.
Sant Fermí
Fermí de Mende (mort Banassac, ca. 402) fou un llegendari bisbe de Mende. És probable que sigui la mateixa persona que Fermí d'Amiens. És venerat com a sant per l'Església catòlica.
Les fonts que en parlen són tardanes i no aporten proves documentals de l'existència del sant; tampoc no s'esmenta als martirologis antics ni al Martirologi romà. La seva existència és dubtosa i algunes fonts [1] sostenen que és la mateixa figura que Fermí d'Amiens, de qui s'alterà la història.
Segons la tradició de la Losera, Fermí, seguint el model de Fresald del Gavaldà, va establir-se a Banassac. Fou bisbe de la regió; no hi ha proves que el bisbat tingués seu llavors a Mende. La seva tomba tradicional és a Banassac, a l'església parroquial on, en 1956, es trobà el lloc on se'n deposà el cos. Segons la tradició, fou successor de Privat de Mende i hi hauria mort cap al 402.
Els calendaris i llibres litúrgics més antics esmenten la festa de Sant Fermí el 14 de gener.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada