dilluns, 6 d’agost del 2012

La Virgen Blanca de Tudela (Navarra)



La Verge Blanca, una estàtua romànica exempta del segle XII de més de 1,90 m, partida en la seva construcció en dues parts, per crear un buit al seu interior, on es van trobar restes d'ossos i un drap mossàrab, vermell. Es trobava en una ornacina a l'altar major, darrere del retaule, i que va ser traslladada al seu actual lloc després del seu descobriment. Ha estat restaurada recentment, traient-ne el seu color primitiu.

Aquesta imatge la podem trobar a la Catedral de Tudela.
La catedral té tres portes, tres naus de quatre trams, un gran creuer de cinc trams i una capçalera quíntuple amb profund absis central presidit per un gran retaule del segle XV, pintat per Pedro Díaz de Oviedo.
La consagració del retaule es va fer l'11 de juny de 1494, pel bisbe don Guillem, Vicari del de Tarazona a Tudela.
Són nombroses les seves capelles i retaules, entre els quals sobresurten la imatge pètria romànica de la Verge Blanca, del segle XII, i els retaules pintats gòtics de Santa Caterina i de La nostra Senyora de l'Esperança, ambdós del segle XV. En aquesta última capella hi ha el magnífic sepulcre gòtic del canceller Villaespesa. També cal destacar la capella barroca de Santa Anna, patrona de la ciutat, representada en una talla gòtica, i la magnífica cadirat renaixentista del cor tallada al segle XVI per Esteban de Obray. Una de les capelles és la de la Purificació de nostra Senyora, on podem veure aquesta imatge.
El temple es remata amb una torre romànica a un costat de la Porta del judici i una altra gran torre renaixentista de maó.
El claustre romànic, de finals del segle XII, està situat al sud del temple i té columnes dobles i capitells historiats: forma un conjunt escultòric de gran riquesa.

Per més informació de la catedral, clica'm




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada