dilluns, 6 d’agost del 2012

Verge de la Soterrana, Segòvia

Imatge de la Mare de Déu de la Soterrana
que podem veure a la catedral.

La seva festa se celebra el dia 7 de setembre. La imatge es venera a l'Església Parroquial de Santa Maria la Real de Neva, al costat del poble de Neva. L'origen d'aquesta vila és incert, però és lògic suposar que se li dóna aquest nom per ser la pròpia Verge la qual se li va aparèixer al pastoret Pedro Amador. Real com gratitud per l'interès que la reina Caterina de Lancaster, esposa d'Enrique III, va demostrar tota la seva vida i finalment Neva perquè la muntanya on es va realitzar aquesta aparició era propietat del dit poble.
La llegenda narra com la Verge es va donar a conèixer a Pedro Amador, pastor, qui estava pasturant les ovelles de Maria Crespo al Pizarral, i li va dir:
"Vés, Pere a Segòvia, i vaig al seu Bisbe vingui a treure entre les pedres d'aquest lloc una imatge meva, i que al mateix lloc, on la troba, la s'aixequi un Altar, i en tant, jo quedaré per guardar els teus, ovelles ".
Pere es va presentar davant el bisbe, Alonso de Fredes, qui li creu però li demana una prova per confirmar la seva aparició. El senyal de la Verge va ser una pedra enganxada a la mà del pastor "i per senyals que cap et pot treure aquesta pedra de la mà, sinó el mateix Bisbe, li diràs vingui després a executar el que de la meva part li digueres la primera vegada ". Convençut el Bisbe, el 9 setembre 1392 va marxar al Pizarral on va trobar la sagrada imatge, denominant "Soterraña" o soterrada "per haver estat enterrada en una pedrera de pissarra.
La hi va fer un altar provisional i assabentada Catalina de Lancaster, que habitava en l'Alcazar de Segòvia, es va afanyar a visitar-la. Contra l'opinió dels cavallers que aconsellaven portar la imatge a Segòvia, va manar construir una ermita, al lloc de l'aparició, on pogués rebre culte fins que s'aixequés el seu temple, el 10 d'agost de 1399, encargant-s'ho a l'ordre de Santo Domingo. Com la Verge s'apareix tenint a la mà dreta un raig, és considerada especial advocada contra els llamps i trons. Hi ha una pia tradició que diu que on estigués la seva estampa "no cauran llamps ni espurnes".
En la seva novena "Història prodigiosa de l'admirable aparició de la Mare de Déu de la Soterraña de Neva", publicada a Segòvia el 1781, es diu que:
"Els Il·lustríssims Senyors Bisbes d'Àvila i de Segòvia s'han concedit 40 dies d'indulgència cada un, a qualsevol persona que resés una salve davant d'aquesta Santa Imatge, encara que no sàpiga llegir ".
A continuació expliquen alguns dels miracles més significatius obrats per ella:
"Un devot porta la Estampa d'aquesta Verge Pura amb gran devoció, dos amb contraris disparar a un temps dos escopetades i no el va ofendre. Prodigis de Déu, que al seu cos les bales no ofenen portant la Estampa amb gran devoció. Dos pastors s'acosten a un arbre, allà d'un núvol amb gran rigor, va caure un llamp, Jesús Déu ens lliure! i l'un d'ells ho va fer carbó; però l'altre no, que portava la Estampa i Relíquia d'aquesta Verge Pura amb gran devoció. Una dona que de part es trobava asseguda a la cadira, gairebé ja mortal, la van portar la Estampa i Relíquia d'aquesta Verge Pura, i la va treure en pau ".
I acaba exhortant:
"Homes, nens i mugeres [sic] portin l'estampa al pit amb gran devoció, que la Verge de Neva ens lliure de tots els treballs i tribulacions ".


Per saber més de Santa Maria Real de Nieva, clica'm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada